Сега си давам сметка: бяха спрели да го снимат. Или той беше спрял. Изведнъж. Вече няма как да знаем...

Свързани новини

01.02.2024 11:26

Кой откри Иван Иванов, защо той остаря още на 36г., как Кан го видя в поддържаща роля?

Видян 18352 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Нов Нов” (б.р.Иванов Иванов), така се представяше проговарящият син на Иван Иванов, когото зрителите видяха във ВИП брадър като рапър, когато го питаха как се казва присъстващите на партитата в един звезден панелен блок на колелото на трамвай на Пазара Иван Вазов. Актьорът Пламен Дончев и съпругата му Режин събираха съседи с други приятели.


В блока им живееха не само Иван Иванов с Петя Силянова и Нов Нов, но най-обичаната бг гимнастичка Лили Игнатова, футболната легенда Паро Никодимов, волейболната Боби Кьосев, доколкото помня. Домакините ги смесваха с Велко Кънев и съпругата му Дора, бъдещия министър Пушкаров, нашите, понякога Леда Тасева, която живееше съвсем наблизо. Пък ние, децата, попивахме.


По някое време, трябва да е било 87-а или 88-а година, Иван Иванов спря да идва. Не искаше да се показва. Беше се състарил внезапно. А, сега като си помисля, е бил само на 36 г., както е роден през декември. Тогава не можех да разбера защо.


Сега си давам сметка: бяха спрели да го снимат. Или той беше спрял. Изведнъж. Вече няма как да знаем...


Скоро закриха и Киноцентъра, а той не беше театрален артист. Откри поета в себе си. И постепенно, с малки връщания, се превърна в съвременен отшелник, даже смени и София със село.


Никога повече не получи роля, достойна за себе си – не броя образа на мафиотски бос в нелепо продължение на Кървав спорт или приличащата по-скоро на новела тв продукция, където с невероятната му партньорка от кинокласиката Комбина - Ваня Цветкова бяха главни герои – и тя изчезна покрай пукването на демокрацията, но в Америка...


Единственият, който успя да го преоткрие по един вълнуващ, уважителен и мил начин беше Борислав Колев с неговия документален филм Стоичков, където Иван Иванов има най-важната поддържаща роля. Докато Ицо обяснява на екрана как от филмовите му герои се е учил как да бъде мъжкар и как да обича.


Свидетел съм как на първата прожекция на филма в Кан, на която бях, уви, единственият българин в Грей, хора от цял свят, с всичките си претенции и предвзетости се насълзяваха при цялата тази естествена енергия, при този наистина неподправен разказ за любовта и за киното, който съпреживяваха със Стоичков и Иванов...


Някой би казал, че Иван Иванов е най-големият български киноактьор след Стефан Данаилов.


Всъщност, той не е втори, а е другата страна на монетата.


Ламбо е галеник на съдбата, звезда от дете, доброто момче от добро семейство от центъра на София, премиерът на Народния театър с безброй кино-,тв- и театрални роли, министър, депутат. Иванов пък е лошото момче от дълбоката провинция, направило се само. За да остане любим и 45 г. след звездния му дебют във Всичко е любов. Любим артист, макар и с малко роли.


Шлифован и нешлифован кинодиамант – може и така да бъдат наречени двамата най-големи актьори в българското кино.


Кой е ключът към намирането и създаването на светлия лъч, на звездата Иван Иванов насред соцзастоя от края на 70-те и началото на 80-те години? Кой открива нешлифования диамант и му дава шанса да блесне? Професор Вера Найденова.


Така тя успя да създаде киното, на което иначе десетилетия наред е хронист и критик, а значи – пресъздател.  


Важно е да се знае.


Още по-важно е да се помни!

Борис Ангелов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Колега от Киноцентъра 01.02.2024 21:43

    Всичко за Иван Иванов - RIP, е точно казано. Само за Киноцентъра има леко разминаване.Не беше закрит, а "шлифованта", реплика на диаманта Ламбо , докато беше мин. на култирата, през 2006 г. го продаде за € 6.2 милиона. Защо всички се правят на умрели лисунгери и не кажат истината за Киноцентъра? Киноцентъра никога не е бил закриван. И сега бълва антибългарски бози или 4-мо качестево западни халтури с бивши кино-звезди-пенсионери. Сделката беше от типа на БГА "Балкан"- арабски расов кон за бройлер от "Градус". Киноцентъра с огромната територия от 1100 декара( 1,100,000 кв.м. боянска супер скъпа земя) струва поне €500 милиона.Първия кукувач, ветерана от 6-дневната война- Давид Варод си изби вложенията си поне 100 пъти. Сега К-центъра има втори и вече трети собственижи. Цитирам пресата: Собственикът на киноцентър „Бояна” продаде половината от своя компания на китайци Израелецът Ави Лернер, който притежава Nu Image и Millennium Films, продаде 51% от второто дружество на китайската Recon за 100 млн. долара. Уж нямаше да строят по договор жилищно строителство на територията на К-центъра, а наблъскаха една камара скъпи кичозни частни охраняеми-тип конак, домове субекти с пари, т.е. за за клепто-олигарси.Няма контрол-държавата разграден двор,удобна за безчинства и крадене... Отделно само огромния сграден фонд на К-центъра, скъпата снимачна и звукозаписна-само западна техника, швейцарски магнетофони Щудер,немски преносими Награ с комплект от 12 различни микрофони, огромен ресурс от кинопавилиони, огромен гардероб от хиляди оригинални автентични костюми, старини и съвремени оръжия, бутафорен цех, електроцентрала, десетки зали за монтаж, звукозаписи, 3 киносалона, огромна фотолаборатория на два етажа, лекарски и зъболекарски кабинети, то си беше цял самостоятелен град, нещо като кинаджийската Ватикана в Бояна, струват още поне €100 милиона. Така че мита за диамантите важи само за истинския нешлифования диамант и човек-Иван Иванов.Той беше скромен и достоен българин-човек и актьор - RIP приятелю!

  • 001 Anonimenнадежда 01.02.2024 13:14

    Силен текст!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей