18 дни след сватбата със Славков, в авиокатастрофата с Катя Попова загива първата му жена Светла, близка приятелка на втората - Людмила Живкова

Свързани новини

30.01.2024 16:27

18 дни след сватбата със Славков, в авиокатастрофата с Катя Попова загива първата му жена Светла, приятелка на втората - Людмила Живкова

Видян 5031 пъти | Коментари 4
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поради големия интерес към разказа ни за 100-ия рожден ден и нелепия край на оперната прима Катя Попова в самолетна катастрофа край Братислава продължаваме трилъра. В първата му част стана дума, че основната версия, която се развива след трагедията е премахването на ген. Иван Бъчваров, който след свалянето на Никита Хрушчов в СССР иска на пленум на ЦК на БКП оставката на тогавашния ни премиер Тодор Живков, който е назначение на съветския "другар".


Това е първият и единствен случай на това най-високо ниво да се прави подобна заявка. Генералът е свален от постовете си у нас - и като шеф на генщаба, и като първи заместник-министър на отбраната, и като бос на военния отдел на ЦК на БКП и е пратен посланик в тогавашната ГДР. На път за Берлин, самолетът прави аварийно кацане в Братислава. След като престоява на летището, тръгва по маршрута си, ала на 8-ата минута се забива в гора, недалеч от аерогарата на днешната словашка столица, а тогава втори град на обединената Чехословакия.  Според майката на Дим Дуков - Вера, която е най-видната ни ВИП стюардеса на соца, няма никакъв заговор, нито пък технически проблем. Просто става инцидент по вина на словашките ръководители на полети. Нейната голяма болка е друга загуба.

Наред с видните пътници като генерала и оперната прима и всички останали пасажери, загива и целият екипаж на самолета. Жертва става и Светла Маринова. Тя е млада стюардеса, омъжена за легендата Иван Славков едва от 17 по спомени на Вера или 18 дни според известното стихотворение на общия им приятел - поета Владимир Башев. Светла е голямата любов на Батето и една от най-големите красавици на София по онова време.

По ирония на съдбата, именно тя го запознава с втората му съпруга. Стюардесата е част от компанията на самата Людмила Живкова - първородното дете и единствената дъщеря на премиера по онова време Тодор Живков. Тайфата - на ретро жаргон - излиза всяка вечер в модните тогава заведения: Клуба на журналистите (сега Конфети на Графа), Унгарския ресторант (сега Хепи на ул. Раковски срещу НАТФИЗ), Руския клуб (сега една от къщите на изчезналата койн-милиардерка Ружа Игнатова на ул. Славянска), червения салон на хотел България на жълтите павета.

След смъртта на първата си съпруга Батето постепенно става близък с неотдавна родилата дъщеря на премиера. Жени Живкова е бебе по онова време, а Людмила е все още омъжена за първия си съпруг Любомир, който е и баща на бъдещата депутатка и известна дизайнерка. На този брак не е съдено да бъде пречка пред любовта.

Иван Славков се жени за Людмила Живкова. Тъстът му започва да ги издига и, докато тя става председател на Комитета за култура с ранг министър, той оглавява БНТ след поетесата Леда Милева. А после - след като гръмва аферата, която праща близкия му приятел, мъж на Лили Иванова и първи водещ на Всяка неделя Янчо Таков зад решетките, поема поста на председател на Българския олимпийски комитет, който го катапултира по-късно и за председател на Българския футболен съюз. Такъв си и остава до филма на ВВС-Панорама, наречен Да купиш игрите, принудил го да подаде оставка от двата поста в средата на първото десетилетие от новия век.

Какъвто и да е бил, винаги е носил в сърцето си стихотворението на Башев за катастрофата:

Търсете пръстенче край Братислава.
Венчално. Осемнайсетдневно.
Навярно свети в снежната дъбрава,
където то се вряза ненадейно.
...Ний тръгваме
към своите любими
от стаи и от стълбища
досадни.
Тя тръгваше
от небесата сини,
от сини ветрове невероятни.
(„Катастрофа” – “Ателие”)


 Източник: Слава



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 02.02.2024 16:27

    Когато Янчо и Ванчо идваха в ММЦ-то в Приморско, заради оргиите им затваряха съответните дискотеки, за да няма свидетели! През другото време играеха табла! Това им беше нивото!

  • 003 Anonimen 31.01.2024 19:19

    Знам го от едни мои познати, ако са живи, да са здрави, щот са доста по-големи от мен. Мъжът беше копеле на Пенчо Кубадински, жената - дъщеря на пилота на самолета на правешкия простьо.

  • 002 Anonimen 31.01.2024 19:05

    Словаците доказаха, че катастрофата не е по тяхна вина.Истината, обаче, се прикри от простото людие защото то трябваше да плаща компенсации на семействата на загиналите чужденци. Във валута.

  • 001 Anonimen 31.01.2024 08:11

    "Просто става инцидент по вина на словашките ръководители на полети. " Ха-хА!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци