Джоан Крок, милиардерка филантроп и наследница на богатството на McDonald's на съпруга си Рей.

Свързани новини

25.01.2024 09:37

Милиардерката Джоан Крок дарява половината си пари на Армията на спасението, но с инструкции

Видян 1340 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първокласни центрове за отдих в квартали с ниски доходи - десетки от тях, разпръснати из цялата страна. Такава е визията на Джоан Крок, милиардерка филантроп и наследница на богатството на McDonald's на съпруга си Рей.

Когато умира през 2003 г., Джоан Крок зашеметява Армията на спасението, като оставя сумата от 1,8 млрд. долара - приблизително половината от състоянието си - с инструкции да се изпълни желанието ѝ за центрове. В днешни долари това са 2,9 милиарда долара.


Днес, 20 години по-късно, са открити 26 големи и модерни центъра на Крок в различни места като Ашланд, Охайо, Гуаяма, Пуерто Рико, и Куинси, Илинойс. Представители на Армията на спасението твърдят, че 1,2 млн. души членуват във фитнес центровете на Крок, а над 3 млн. души годишно се обслужват чрез голямо разнообразие от други програми, включително обучение за работа, театрални представления и извънкласни грижи.

В центъра "Крок" във Финикс се провеждат курсове по финансова грамотност и уъркшоп за създаване на филми. В Бостън програма за кулинарни изкуства осигурява обучение за работа. Няколко организации с нестопанска цел имат офиси в центъра на Крокс в Огъста, Джорджия. В Сан Франциско центърът е прикрепен към жилища за ветерани и за младежи, които са излезли от приемна грижа.

Пътят дотук не е бил лесен за организация, чиято отличителна черта е пестеливостта - организация, свикнала да набира голяма част от парите си с малки дарения от обикновени дарители. Армията на спасението не е искала неочакваната сума от Крок и със сигурност не е планирала да открие и поддържа десетки разкошни съоръжения за отдих от световна класа.


В завещанието на Крок е посочено, че групата трябва да раздели парите поравно между четирите си територии в САЩ. Половината от тях трябвало да бъдат заделени за изграждането на центрове за отдих, а другата половина да бъде вложена в дарителски фондове, които да ги поддържат. Нищо от завещанието не трябваше да се използва за съществуващи програми, нито пък армията трябваше да преустройва съществуващи сгради.

Центровете трябваше да служат като "кампуси на възможностите", където "никое дете не биваше да изпитва завист към връстниците си, които произхождат от по-високи икономически и социални слоеве", според документ от адвоката на Крок. Освен това инструкциите на наследницата са забележително неясни.


През последните години мащабната филантропия на Джоан Крок беше засенчена от привличащите вниманието дарения на Маккензи Скот - жена, която разполага със състояние, натрупано благодарение на бързи доставки, а не на бърза храна. Но много преди Скот да прояви добронамереност, Крок развива своя собствена, дълбоко лична и нестандартна дарителска дейност.

Като ранен и новаторски лидер в областта на образованието и лечението на алкохолизма, през 70-те години на ХХ век тя финансира създаването на новаторска учебна програма в медицинските училища, която да учи обучаващите се лекари да диагностицират зависимостите. За да се застъпи за ядреното разоръжаване през 80-те години на ХХ век, тя купува реклами във вестници в цялата страна, като призовава загрижените граждани да предприемат действия. В същото време тя тихо подкрепя първите усилия за борба с възникващата криза на СПИН.

В края на 90-те години, след като обикаля бедните квартали в района на Южна Калифорния, който тя нарича свой дом, след като десетилетия по-рано Рей купува бейзболния отбор Сан Диего Падрес, Крок посява семената на това, което ще се превърне в нейния най-голям дар.

Когато става свидетел на безцелно разхождащи се по градските улици деца, се заражда идеята за безопасно място за събиране. Самата Крок е израснала в бедност в Сейнт Пол, Минесота, и като млада съпруга и майка е издържала дъщеря си и първия си съпруг с майсторското си свирене на пиано.


Впечатлена от "ефикасния" капацитет на Армията на спасението да "изстисква максимума от една стотинка", тя свиква среща с представители на армията в Сан Диего и иска предложение за център за отдих, който да бъде разположен в беден квартал.

Представени са му скромни планове, но Крок се противопоставя, настоявайки за "експонат с изключително качество".

Когато през 2002 г. грандиозното съоръжение с площ 195 000 кв. м в пет сгради в Сан Диего е отворено за обществеността, то разполага с ледена пързалка по правилата на Националната хокейна лига, три басейна, спортни игрища, библиотека, стена за катерене и театър с 540 места. Цената за изграждането и функционирането на центъра е 93 милиона долара.

Не след дълго 74-годишната Крок е диагностициран с неизлечим мозъчен тумор и заедно с малкия си екип от съветници започва да работи, за да подготви последните си желания.


Имайки на разположение активи на стойност около 3 млрд. долара, тя съставя списък с получатели на неограничени дарения, сред които са създадените от нея центрове за мир в католическите университети "Нотр Дам" и университета в Сан Диего (по 50 млн. долара), благотворителната организация "Роналд Макдоналд Хаус" (60 млн. долара) и Националното обществено радио (225 млн. долара).

През двете десетилетия след завещанието на Крок е трудно да се определи точното въздействие върху всички общности, обслужвани от центровете на Крок. Тъй като Армията на спасението е църква, тя не е длъжна да отчита финансите си, а точните оперативни бюджети на центровете не са публични, както и тяхното финансово състояние.


Въпреки това проучване от 2015 г., поръчано от националната централа, изчислява, че центровете са предизвикали икономически "ореол" в цялата страна в размер на близо 270 млн. долара - включително въздействието на първоначалното строителство, текущата поддръжка, създаването на работни места и ползите за здравето и физическата форма на населението.

А 900-те милиона долара, които Крок поиска от Армията на спасението да вложи в дарения за поддръжка на центровете, нараснаха почти до размера на първоначалното дарение - 1,5 милиарда долара.

Въпреки че центровете на Крок успяха да изпълнят замисленото от Крок, някои експерти по филантропия твърдят, че подходът на Маккензи Скот за предоставяне на неограничени дарения е много по-мъдър от декларацията на Крок за това какво трябва да направи Армията на спасението - особено след като благотворителната организация не е била попитана за интереса ѝ към създаването на центрове в цялата страна.

Фил Бюканън, президент на Центъра за ефективна филантропия, е получил 10 млн. долара от Скот и миналата година публикува проучване за това как даренията на Скот са повлияли на широк кръг от организации с нестопанска цел.

"Ако наистина искате да постигнете промяна, по-добре е да позволите на получателите да използват ресурсите, вместо да казвате отгоре, от страната на донорите: "Искам да направите това конкретно нещо", казва той. "Често даряването е свързано с его и наследство, което невинаги е в съответствие с най-голямото въздействие."


Докато много ръководители на организации с нестопанска цел биха се съгласили, хората, които работят в центровете "Крок", виждат нещата малко по-различно.

Анджелиа Грандбъри е израснала в квартала срещу центъра "Крок" в Билокси, Мисисипи, по времето, когато на ъгъла се подвизаваха дилъри на наркотици, а децата пушеха трева и пиеха бира поради липса на по-добро място.

Сега, десетилетия по-късно, тя ръководи детските градини и лагерите в центъра, където се радва на възможността да наема местни тийнейджъри да ѝ помагат. Гордо носи тениската си на Крок в общността.

По думите ѝ центърът е безопасно място, където се предлагат уроци по пиано и китара, провеждат се семейни бинго вечери и децата могат да играят безопасно, докато чакат родителите си след училище. Някои от местните жители първоначално са били уплашени от разкоша на мястото, казва Грандбъри, и са смятали, че това означава, че няма да бъдат добре дошли. Тя обясни, че Джоан Крок е искала мястото да бъде достъпно за всички - красотата е била част от нейния план.

"Това, което тя искаше, беше децата от семейства с ниски доходи да могат да идват тук", каза тя. "Според мен нейната мечта се сбъдва."


 


 











 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей