икономиката на Германия

Свързани новини

06.01.2024 08:01

Германия е на път да бъде изместена на 5-о място сред най-големите икономики в света

Видян 15472 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според нов доклад на Центъра за икономически и бизнес изследвания (CEBR) икономиката на Германия ще продължи да се забавя през следващите години; през 2027 г. страната ще отстъпи на Индия позицията си на четвърта по големина икономика.

В изследването се посочва, че Германия ще падне на пето място в резултат на зависимостта си от руската енергия за задвижване на производствения си сектор.

"Значението на производствения сектор означава, че през последните години Германия е по-изложена на насрещни ветрове от страна на предлагането, особено от скока на световните цени на енергията през 2022 г. Зависимостта на Германия от Русия по отношение на енергийните ѝ доставки изостри този проблем", пише CEBR.

Според доклада излагането на енергиен ценови шок е допринесло за подхранване на инфлацията в най-голямата икономика в ЕС. Цените се повишиха с очакваните 6,3% през 2023 г., което е по-малко от 8,7% ръст на цените, регистриран през 2022 г., но все още е твърдо над средните стойности за последните години. "Повишената инфлация допринесе за отслабване на покупателната способност и впоследствие ограничи потребителската активност. Това засегна значително услугите, насочени към потребителите", се казва в доклада.


Очаква се през 2023 г. брутният вътрешен продукт на страната да се свие с 0,4%. "С изключение на спада, предизвикан от пандемията през 2020 г., това представлява най-слабият растеж на Германия от 2009 г. насам", пише CEBR, като отбелязва, че за този спад на производството са допринесли както проблемите, свързани с предлагането, така и по-слабата покупателна способност. Друг фактор, допринесъл за свиването, е по-строгата среда на лихвените проценти. CEBR прогнозира, че германската икономика ще се върне към растеж през 2024 г. с темп от 0,7%, а през 2025 г. ще се ускори допълнително.

Освен това в доклада се посочва, че глобалният БВП ще се увеличи повече от два пъти до 219 трлн. долара до 2038 г., което ще се дължи на "продължаващата експанзия в по-рано слаборазвитите икономики, тъй като те догонват и изпреварват по-традиционно богатите държави". Виетнам, Бангладеш и Филипините бяха посочени като най-бързо развиващите се сред по-големите икономики.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Имате енергия


Имате енергия като същинска ядрена централа днес. Все