В северната част на маршрута крайбрежието на Танесаши е рай за пешеходците, със сравнително равни участъци от пътеката, покриващи големи тревисти ливади - казва Люис.

Свързани новини

11.02.2024 16:50

Историята на епичната крайбрежна пътека Мичиноку в Япония

Видян 38109 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изпълнена със зашеметяващи пейзажи, Япония е рай за пешеходците, предлагайки всичко - от бързи бягства от града в провинцията до многоседмични преходи покрай драматични крайбрежни скали и алпийски гори.

Най-новото попълнение на страната в клуба на "епичните походи" не прави изключение.


Крайбрежната пътека Мичиноку, която се простира на повече от 1 000 километра по североизточното тихоокеанско крайбрежие на главния остров Хоншу, преминава през четири префектури и 29 общини, предлагайки перфектна комбинация от пейзажи, култура и кухня.

Официално открит през 2019 г., той е един от няколкото проекта, целящи привличането на повече туристи в региона Тохоку в страната, който беше опустошен от земетресението и цунамито през 2011 г. Името на маршрута е връщане към древните времена, когато североизточният японски регион Тохоку е бил наричан "Мичиноку" - което означава "край на пътя".

Малцина познават маршрута толкова добре, колкото Робин Люис, японско-британският основател на проекта "Мичиноку" - уебсайт, посветен на това да помага на други хора да се възползват максимално от пътуването.

"Независимо дали сте опитен турист на дълги разстояния, или търсите еднодневно пътуване със семейството, пътеката има за всекиго по нещо", казва Люис пред CNN Travel.


"Комбинацията от драматични природни пейзажи, вкусни северни ястия и уникалната култура на региона Тохоку, както и възможността да се учите от и да допринасяте за възстановяването на пострадалия от бедствие регион, го превръщат в дестинация, каквато няма друга."

Въпреки че крайбрежната пътека Мичиноку е на няколко години, пандемията попречи на повечето международни туристи да пътуват до края на 2022 г.

Това, което прави тази пътека различна от многото други епични туристически маршрути в страната, казва Люис, е, че тя все още е сравнително непозната - дори в Япония.

"По последни данни само 2% от международните пътешественици посещават региона Тохоку", казва той.

"Ходил съм по няколко други пътеки в Япония, включително известните Кумано Кодо и Шинетсу, и мисля, че крайбрежната пътека Мичиноку предлага повече приключения извън утъпканите пътеки."


Приключение с цел

Люис има лична връзка с региона Тохоку. Семейството на майка му има корени в Мияги, една от четирите префектури, през които минава пътеката, и той е пряк свидетел на разрушенията, причинени от земетресението през 2011 г., като го нарича "важна повратна точка" в живота си.

Като доброволец в засегнатите райони, Люис прекарва следващите шест години в работа на пълен работен ден по въпроси, свързани с природните бедствия както в Япония, така и по света, което го кара да се насочи към кариера в сектора на социалното въздействие.

"За първи път чух за крайбрежната пътека Мичиноку през 2015 г. и веднага разбрах, че искам да извървя цялата пътека; тя съчетаваше страстта ми да подкрепям възстановяването на региона Тохоку с любовта ми към природата и приключенията", казва той.

"Така че през лятото на 2017 г., леко прегорял и търсещ промяна, реших да извървя над 600 километра по участъците от пътеката, които бяха отворени по това време. След като нямах търпение да се върна след завършването на пътеката през 2019 г., през 2022 г. изминах цялата над 1000-километрова пътека."


И в двата случая Люис прави снимки и споделя преживяванията си онлайн, докато върви, като дори изнася лекция в TEDx за пътуването си и за многото случайни прояви на доброта, които е преживял по пътя си.

"Бях искрено изненадан от отговора, който получих, и от интереса на хората по света", спомня си той.

"С течение на времето получавах все повече и повече запитвания за това как другите могат да направят това пътуване. Ето защо създадох уебсайта - за да помогна на пътешествениците, особено на тези от чужбина, да научат за маршрута, да планират пътуванията си и да опознаят региона Тохоку с всичките му чудеса."
В северния участък на пътеката крайбрежието на Танесаши е рай за пешеходците, със сравнително равни участъци от пътеката, покриващи големи тревисти поляни, казва Люис.


Преходи с водач и по-кратки преходи

Има два маршрута по крайбрежната пътека Мичиноку - северният започва в град Хачинохе, префектура Аомори. Другият е в град Сома, в префектура Фукушима, на юг.

Изминаването на цялата пътека отнема на средния турист между 40 и 50 дни - период, който е твърде дълъг за мнозина.

За щастие, пътеката има много точки за достъп, така че има възможности за по-кратки преходи, а обиколките с водач също са опция.

Компанията Walk Japan, която организира походи повече от три десетилетия, предлага деветдневни походи с пълен водач през пролетта и есента - най-добрите периоди за посещение - които позволяват на туристите да се насладят на многодневно преживяване на пътеката.

Главният изпълнителен директор на Walk Japan Пол Кристи казва, че всички техни обиколки са били търсени, откакто Япония е излязла от пандемията, но интересът към обиколката им по крайбрежната пътека Мичиноку е бил изключителен.

"Когато добавяме нови отпътувания, те бързо се запълват", казва той пред CNN Travel.

"Япония е пресечена от безброй пътеки, но крайбрежната пътека Мичиноку е специална заради впечатляващите си крайбрежни пейзажи и богатата кухня от морски дарове, но най-вече заради хората си. Невероятно е да видиш издръжливостта и решителността на местните жители, които посрещат посетителите с изключителна топлота и щедрост."


Пътуването по маршрута Walk Japan започва на север, в Хачинохе, като се следва пътеката покрай крайбрежието, понякога "ограничено от стръмни пропасти", а друг път предлага на туристите да разгледат отблизо "сложно изваяни заливи", се казва в описанието на маршрута Walk Japan.

"По пътя си ще посетим някои от най-живописните природни забележителности в Япония, включително класическите брегове с борови дървета и Джодогахама - красиво оформена скала от бял пясъчник, обрамчена от изумрудено море."

Храната включва голямо разнообразие от местни морски дарове, включително абалон, стриди, миди, сьомга и калмари от водите на прочутото крайбрежие Санрику в Тохоку. Що се отнася до хотелите, туристите от Walk Japan отсядат предимно в места за настаняване на брега на океана, които включват вани с изглед към морето "за възхитителен и неангажиращ начин да се отпуснете преди кулинарните ни пиршества всяка вечер".

Що се отнася до трудността, Кристи казва, че маршрутът е подходящ за по-уверени туристи, "тъй като може да бъде доста труден с някои стръмни изкачвания и спускания. Въпреки това, прекрасните и разнообразни пейзажи компенсират усилията, които се полагат."

В допълнение към обиколката с водач, Walk Japan предлага и 10-дневен самостоятелен маршрут до Мичиноку.
На сутрешното слънце скалите на Китаямазаки придобиват червеникав оттенък.



Акценти на пътеката

Подобно на Кристи от Walk Japan, Люис също е забелязал нарастване на интереса към новата крайбрежна пътека Мичиноку, откакто Япония отново отвори врати през 2022 г., като посетителите на неговия уебсайт са се увеличили повече от два пъти от миналата година.

"По време на пандемията бях изненадан колко много хора споделиха, че с нетърпение чакат границите да се отворят, за да могат да минат по пътеката - сега много от тези хора най-накрая дойдоха и го направиха", казва той.

"Освен това, с толкова слабата японска йена, колкото е сега, сега е чудесно време за посещение от чужбина."

За тези, които имат време само за бързо опознаване на пътеката, Люис препоръчва да се придържат към северния участък, по-конкретно между началото на пътеката Хачинохе и град Мияко.

"Пейзажите са диви и разнообразни - от идилични плажове до острови и древни тунели", казва той.


"Без съмнение участъкът от пътеката покрай скалите Китаямазаки и Уносу в Ивате е сред най-интересните места на пътеката. Има някои трудни изкачвания и спускания, но да се огледате в 200-метровите скали и да преминете през ръчно прокопаните тунели наблизо (където повечето посетители не се осмеляват да влязат) е задължително."

В северния край той казва, че Танесаши Кайган в Аомори е рай за пешеходците, със сравнително равни участъци от пътеката, обхващащи големи тревисти поляни и спиращи дъха гледки към Тихия океан.

"Разходете се по близкия плаж Осука, известен със своя "писклив пясък", за който се казва, че е толкова чист и недокоснат, че издава писклив звук под краката ви, докато вървите", добавя той.


За тези, които искат да изминат цялата дистанция от 1000 км, Люис препоръчва да се движат възможно най-бавно.

"Има толкова много за гледане, толкова много за ядене и пиене, толкова много за научаване и толкова много за общуване", казва той. "Може да се окаже изкушаващо да бързате, но бих ви препоръчал да оставите достатъчно време и пространство в графика си, за да се справите с непланираните неща.

"За мен, а и от многото истории, които съм чувал от колеги-туристи, именно спонтанните контакти (дори преодоляването на езиковите бариери!) и малките странични пътувания и отклонения правят пътуването толкова специално."

Всъщност, когато е помолен да си спомни особено запомнящ се момент от пътуването си, Люис посочва една случайна среща, случила се по пътя.

"След като бях прекарал по-голямата част от четирите часа в ходене през планински проход под проливен дъжд, стоях на входа на малък, слабо осветен магазин в средата на тихо село, напълно измокрен и поставящ под въпрос решенията си в живота", спомня си той.

"Отърсих се от водата, колкото можах, преди да вляза, и плахо започнах да търся кутията за храна, докато обувките ми хлътваха при всяка стъпка. Десет минути по-късно вече седях с крака, подгънати под котацу, отпивах от гореща чаша чай и се тъпчех с топла купа юфка рамен, докато дрехите ми съхнеха край печката. Бях въведен в пристроената семейна къща от собственика на магазина Чиба-сан, който настояваше да се стопля и да изчакам бурята."


Люис разказва, че часовете са се изплъзвали, докато е разговарял със семейството, "включително с неукротимия дядо Оджисан, 83-годишен бивш професионален боксьор и запален играч на тенис на маса".

Часове по-късно той се появява в пролетния следобед, "усмихнат, ободрен и готов за предстоящото дълго пътуване".

"Макар че крайбрежният маршрут Мичиноку предлага зашеметяващи пейзажи, най-пресните морски дарове и много други неща, именно тези непланирани срещи го правят наистина незабравим", казва Люис.


Достъп и планиране

Четирите префектури, през които минава маршрутът, са Аомори, Ивате, Мияги и Фукушима. Голяма част от маршрута е лесно достъпна чрез известната японска мрежа от влакове-стрели Шинкансен, включително двата върха на маршрута в Хачинохе и град Сома.

Уебсайтът на Люис "Пътеката Мичиноку" предлага разнообразни предложения за маршрути, както и списък с места за настаняване, съвети за бюджетиране и друга ценна информация за туристите.

Друг полезен сайт за тези, които обмислят да предприемат пътуване до Тохоку, е Клубът на пътеката Мичиноку, който предлага подробни съвети на японски и английски език, както и редовни новини за обходни маршрути и предупреждения за времето.


  Източник: CNN


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак