ХЛЯБЪТ се сервира като основно ястие

Свързани новини

19.11.2023 08:00

Вижте къде ХЛЯБЪТ се сервира като основно ястие

Видян 19220 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хлябът в ресторанта по традиция е съпътстващо ястие, предястие - хапване, поднесено в кошничка, като преамбюл на основното събитие.

Но трябва ли да бъде такъв? Този въпрос си задава Педро Пена Бастос, главен готвач на ресторант Cura, удостоен със звезда Мишлен. (Или по-скоро "não", тъй като той все пак е португалец.)

В съвременния Cura, част от ултралуксозния хотел Four Seasons Ritz Lisbon, хлябът е звезда в дегустационното меню "Origens" с 13 ястия и цена 185 евро (160 паунда/ 195 долара).

И повярвайте ми, той заслужава да бъде на централно място.

Малка кошница с пшеничен хляб и хляб с мляко - с отлежало масло, гарнирано с пушено сено на прах, и португалски зехтин, произведен от семейството на Педро - представляват блюдо № 7 и са омагьосващо вкусни.


Педро разказва пред MailOnline: "Хлябът ни в ресторанта се приготвя от смлени зърна, особено от древни сортове пшеница, както и от малцови, които придават на хляба ни много повече вкус и текстура. След това хлябът ферментира в продължение на 24 часа на студено и се пече непосредствено преди сервиране.

Той добавя, че придружаващият го студено пресован зехтин е "най-добрият приятел на хляба".

След хляба се появяват половин дузина ястия, които показват, че Педро е много талантлив готвач.

Те биха били повод за разговори и в по-малки ресторанти. Както и привличащият вниманието банкет, на който бяхме седнали, с характерна тръбна възглавница.



 Но аз и партньорът ми бяхме очаровани от гастрономическите предложения на ресторанта, като разговорът ни се въртеше предимно около това дали всяко ястие е почти перфектно или наистина перфектно.

Бригадата, облечена в шапки в стил "Peaky Blinders", започна работа, като изпрати от кухнята с открит изглед amuse bouche с гъбен тартлет. Изумително - записах в бележките си.

След това дойдоха ястия, които включваха деликатни лентички скумрия с малък купол от най-сладкия картоф; перфектно оформена сфера от тартар от риба тон с пушен бульон и зелен фасул; и калмари с масло от препечени водорасли и хайвер от Ossietra.

След хляба дойдоха атлантическата риба, кубчета апетитно иберийско порто и перфектно приготвен гълъб с броколи и цвекло.

Подходящите вина бяха също толкова прекрасни, колкото и кулинарните произведения, като за мен се отличиха бялото Entre Pedras 2022 от Азорските острови, селското червено Quinta da Caldeirinha 2017 и свежото и пикантно Quinta da Pegadinha 2021 от региона Vinhos Verdes, една от най-модерните зони за производство на вино в Европа.



Калмари с масло от препечени морски водорасли и хайвер Ossietra


 Междувременно обслужването беше безупречно - почти балетен спектакъл, при който ястията се поставят на масата от един екип, а друг член на персонала обяснява с искрен ентусиазъм как са били сглобени.


Вината също бяха описани компетентно - персоналът тук познаваше не само собствената си листа, но и начина, по който се правят вината като цяло.

Всички маси изглеждаха също толкова запленени от преживяването на Cura, колкото и ние, с изключение на масата с господата до нас, които изглеждаха по-заинтересовани да гледат музикални клипове на телефоните си.

Кощунство в храма на най-добрата изискана кухня.


 Източник: Ted Thornhill, Mailonline Travel Editor


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева