23.07.2009 12:08

Нова структура – Национална фокусна точка ще управлява генетичните ресурси в животновъдството

Видян 1488 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нова структура – Национална фокусна точка, ще поеме функциите по управлението и съхранението на генетичните ресурси в животновъдството, предаде БГНЕС.
Предложението се съдържа в правителствения проект за изменение и допълнение на Закона за животновъдството. В Националната фокусна точка ще се изготвя и прилага план за съхранение, управление, мониторинг, инвентаризация и оценка на рисковия статус на генетичните ресурси. Правилникът за устройството и дейността й ще бъдат приемани от министъра на земеделието и храните.
Въвежда се и нова структура на националния генофонд. Той ще се разделя на видове и породи селскостопански животни, които ще се класифицират като местни; локално адаптирани и новосъздадени; трансгранични; интродуцирани и синтетични популации. Според рисковия си статус те ще бъдат застрашени от изчезване; изчезващи породи и изчезнали породи. Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството към министъра на земеделието и храните ще управлява лаборатория за генетичен анализ, както и лаборатории за анализ на мляко и вълна. Прецизират се определението и функциите на развъдните организации. С промените се посочва възможността университетите, средните и висшите училища, и физически лица да се обединяват в продуктови бордове. Разширяват се правата на продуктовите бордове, които ще могат да правят предложения през МЗХ - ДФ”Земеделие” за подпомагане на съответния бранш, да участват в проверки за окачествяване на продукцията, предназначена за пазара и в национални и европейски програми и комисии, относно проследяемост и контрол на качеството й. Техните разходи за участието в дейност, възложени им от МЗХ или от други институции ще се поемат от възложителя. Одобрените от правителството промени са базирани на предложения на животовъдните организации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби