Конституцията на България

Свързани новини

10.10.2023 15:14

Венецианската комисия попиля промените в Конституцията

Видян 2006 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Kратка обяснителна бележка са мотивите на БГ властите, секат магистратите
Липсват мотиви за промените в Конституцията на България, сочи становище на Венецианската комисия.


"Който предлага законопроект, трябва да положи разумни усилия, за да обясни съображенията за всяко предложение. Проектът съдържа в приложение кратка обяснителна бележка. До голяма степен тя повтаря същността на някои от измененията, без да посочва причините поради които тези изменения са необходими, или каквато и да е оценка на тяхното потенциално въздействие", пишат международните магистрати.


Напомняме, че становището им съвпада с мненията на редица наши правни експерти, в т.ч. и на ВСС. Магистратите от съвета не приемат по-голяма част от предложените промени в Конституцията, обяви преди седмица представляващият кадровия орган Боян Магдалинчев.


Те гласуваха становище, с което отхвърлиха част от предложените поправки. На извънредното заседание на органа присъства и министърът на правосъдието Атанас Славов, който се аргументира, че именно Венецианската комисия ще оправдае поправките.


“Принципът за самоуправление е приложим изцяло за съдиите. Надявам се в становището на Венецианската комисия да намерим балансиран подход за управление на прокуратурата”, каза преди дни министърът.


Според Магдалинчев обаче предложенията няма как да бъдат гласувани от обикновено НС. Има и някои дискриминационни разпоредби. Те са свързани със забраната за избор по отношение на членове на ВСС.


“Освен това текстовете, свързани с намаляване на мандати, отново няма как да бъдат гласувани от обикновено НС”, посочи Магдалинчев. Според него мотивите към предложените промени в някои части не са достатъчно пунктуални.
Членът на ВСС Цветинка Пашкунова коментира, че общото становище изразява несъгласие и с предложението за съкращаване на правомощията на главния прокурор.


Тя посочи, че ВСС е против промяната, според която държавното обвинение ще участва в граждански дела, само ако става дума за деца или лица, които се нуждаят от закрила.


Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудно решение

Днес може да се наложи да вземете трудно решение