За 42-годишния канадски художник от Гана Еков Нимако Lego е нещо повече от детска играчка. Божество-измамник под формата на паяк, момиче-цвете, което държи гигантска пчела, и ганайско царство през 3020 г. - всички тези скулптури той е построил само от черно Лего.

Свързани новини

23.07.2023 08:10

Запознайте се с канадския скулптор, който създава черна вселена от лего

Видян 28815 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За 42-годишния канадски художник от Гана Еков Нимако Lego е нещо повече от детска играчка. Божество-измамник под формата на паяк, момиче-цвете, което държи гигантска пчела, и ганайско царство през 3020 г. - всички тези скулптури той е построил само от черно Лего.

"Аз правя изкуство", казва Нимако. "Това е изящно изкуство. Това не е хоби, не е играчка, не е част от фендъма на Лего, не е глупаво. То не попада в много категории, в които попадат творенията на Лего".

Започва да прави скулптури от Лего през 2012 г., а кариерата му потръгва две години по-късно, когато получава безвъзмездна помощ, за да изложи творбите си в Канада по време на Месеца на историята на чернокожите. "Започнах да осъзнавам, че не само ми харесва да правя изкуство с Lego, но е важно да правя чернокожо изкуство много конкретно", казва той.

Нимако използва специално черни тухлички Lego по три основни причини. Първата е техническа; черното е един от най-разпространените цветове на Лего, така че има много различни парчета, които той може да използва.

Втората е, че просто харесва този цвят. "Мисля, че има нещо толкова изтънчено, нещо, което е просто експанзивно в черното, а след това има и нещо мрачно и понякога предчувстващо или призрачно в черното. В него има толкова много спектри", обяснява той.


Най-важната причина обаче е, че съществата, които той създава, са "недвусмислено черни". Независимо от техните характеристики или от това, което мога да направя с тях, те винаги ще бъдат считани за черни", казва той.


Градивните елементи на живота

През 2014 г. Нимако прави първата си човешка скулптура - "Шаферка с цветя", която "говори за загубената невинност на младите чернокожи момичета, които не са имали възможност да бъдат като традиционните шаферки на Запад - говори за момичетата, дошли тук в резултат на трансатлантическата търговия с роби", казва той.



Първоначално скулптурата е била с размерите на шестгодишно момиченце, но с развитието на техниката и пускането на повече части от Lego той я състарява и подобрява естетиката ѝ. Сега тя е с размерите на средностатистическо 10-годишно дете.


"В моята работа има присъща същност на живота", казва Нимако. "Скулптурите са неодушевени предмети, изработени от пластмаса. В тях има нещо съвсем синтетично. Но именно това синтетично качество се стремя да превъзмогна с живот, (например) като отделям много време за разработване на очите на всяка скулптура."

Изработването на всяка скулптура отнема между 50 и 800 часа, според художника на Лего, който "никога не бърза". За една скулптура, върху която работи в момента, той е прекарал два часа в изграждането на една част от челюстта, опитвайки се да намери правилните ъгли и правилните части, и "все още не е завършил".


Очаква, че процесът на изграждане може да стане по-дълъг с всяко следващо произведение, тъй като открива повече части от Лего и опитва нови техники, за да направи произведенията си по-динамични.

"Това е постоянен процес на еволюция", казва той.


 Източник: CNN



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион