Защо плачем в самолетите

Свързани новини

11.06.2023 07:30

Защо плачем в самолетите?

Видян 6801 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За разлика от преди 25 години, сега е трудно да намериш човек, който да не е летял със самолет.

Това е уникално преживяване за пътуване, което човешките същества не правеха в значителен брой до съвсем скоро. Така че не е чудно, че то прави някои странни и неочаквани неща с нас, включително ни кара да се разплачем.

Докладите са анекдотични, но са много: През 2011 г. Virgin Atlantic дори проведе проучване, което установи, че "повече от половината от анкетираните (55 %) са съгласни, че емоциите им се засилват по време на полет, а 41 % от анкетираните мъже са заявили, че се крият под одеяла, за да скрият сълзите си".

Когато летим, е по-вероятно да се разплачем - но защо?
Психологически фактори

Първата причина е проста: Включва безбройните проблеми с психичното здраве, които носим със себе си, когато се качим в самолета.

"На всяко възрастово ниво, при различните полове, религии, раси и произход, много хора имат някое от основните психични заболявания, от клаустрофобия до агорафобия и други различни прояви на тревожност - те са повсеместни", казва д-р Робърт Л. Куигли, старши вицепрезидент и регионален медицински директор на International SOS & MedAire.


"Стресът от пътуването е достатъчен, за да задейства всеки, който има базови проблеми с психичното здраве", казва той.

Малцина твърдят, че летенето не е стресиращо: Да стигнеш навреме до летището, да преминеш през интензивния контрол на сигурността, след това да се качиш на самолета и да се увериш, че ще натъпчеш всичките си вещи и тялото си в малки пространства - възможно най-бързо - е предизвикателство.

Ако пътувате самостоятелно, сте затворени в малко пространство с група непознати за времето на полета. Тези обстоятелства изнервят мнозина.

А след това има и причина за пътуването. Току-що сте се сбогували с любим човек или летите за интервю за работа или за място, на което никога не сте били? Всички тези неща са стресиращи дори за най-равнодушните хора. Като прибавите дори лек проблем с тревожността (тревожността е най-разпространеното психично заболяване, от което страдат почти 20 % от населението), не изглежда толкова любопитно защо хората могат да се окажат разплакани, щом се издигнат нагоре.
Физическата част

Самолетите също са особена - и често особено неприятна - среда.

Все по-малките седалки и намаленото до минимум пространство за краката водят не само до болки в бедрата и коленете.

"По-малките седалки увеличават тревожността - основните ви физически граници са нарушени", казва д-р Джоди де Лука, лицензиран клиничен психолог от Колорадо и експерт по височината и емоциите.

"Вече не е успокояващо да летиш. Основните ни нужди - храна и напитки, одеяла и възглавници, не са осигурени. Ограничава се дори количеството, което можете да вземете на борда, за да се успокоите", добавя тя.

И още - налягането в кабината, което обикновено се поддържа на ниво 5000-8000 фута и което може да има съвсем реални физически последици в зависимост от човека.


 "Съществуват множество доказателства, че по време на полет изпадате в относително състояние на хипоксия [недостиг на кислород]", казва Куигли.

Тя казва, че пътниците може да не осъзнават това въздействие.

"Един човек може да се чувства плачлив, друг сънлив - хипоксията влияе на хората по различен начин. Възможно е дори да има хормони, които се задействат от хипоксията - всичко това е идиосинкратично."

Като съберем тези фактори, не е изненадващо, че плачем на 36 000 фута. Чувстваме се физически странно, имаме малък контрол върху обстоятелствата и може да се чувстваме уязвими.

Чувствайки се по този начин, може да се обърнем към филмите по време на полет, но всеки, който е плакал заради ужасна романтична комедия - да, това бях аз, подсмърчаща на "Как да загубиш мъж за 10 дни" - знае, че понякога медиите могат да работят срещу намаляването на емоционалните чувства.

"Има нещо специално в това да плачеш на борда на самолет", казва Стивън Грьонинг, професор по кино и медии във Вашингтонския университет в Сиатъл, който е проучил как забавленията по време на полет могат да имат уникален ефект върху пътниците.

В проучване по темата, озаглавено "Плач по време на полет: The Intimacy of Inflight Entertainment, той твърди, че "технологичният апарат на развлеченията по време на полет генерира култура на интимност [като създава] отношения на изключителна близост между пътника и медийната форма".

Грьонинг смята, че комбинацията от стресови фактори и близостта на медията може да е причината за заговора, който ни води до сълзи.
Ролята на алкохола

Какво върви по-добре с един филм от чаша вино? Алкохолът може да помогне за намаляване на тревожността от полета за някои хора, но може да има и множество отрицателни ефекти: Той може да засили дехидратацията, която и без това засяга повечето пътници поради налягането в салона.

Физическите и психологическите ефекти на алкохола и налягането в кабината се допълват, казва Куигли. Така че, ако пиете коктейл по време на полет, двете неща могат да се засилят взаимно.

"Алкохолът може да ви направи по-емоционални - както и хипоксията", казва Куигли.

ДеЛука не съветва да се пие по време на полет и посочва, че е опасно да се комбинират лекарства за тревожност с алкохол.

"Може да се стигне до дихателна недостатъчност", казва тя.


 Източник: CNN


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци