Държавата остана с 1,8 млрд.лв

Свързани новини

06.06.2023 15:10

Държавата остана с 1,8 млрд.лв

Видян 1864 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ето и първата сериозна бомба, която ще гръмне в лицето на новосформирания кабинет. Свободният ресурс, с който разполага държавата, за да покрива своите разходи е намалял 3 пъти за периода март/май 2023 година, а бъдете сигурни, че в момента вече сме малко над задължително ограничителния лимит.


Така, че съвсем скоро ще отпадне наредба 15 и така ще имаме пари за още месец и половина, което обаче е поредната стъпка към тоталното унищожаване на каквато и да било фискална консервативност.


Втората бомба е, че Асен ще трябва спешно да емитира нов дълг, с който да обезпечи огромните публични разходи, които бяха гласувани през миналата година, а бъдете сигурни, че те ще бъдат на значително по-висока средногодишна доходност от нивата, на които успявахме да пласираме дълг в началото и средата на миналата година.


Имайте предвид, че за първите четири месеца на 2022 година имахме 800 млн лева излишък, а за съшия период на 2023 имаме 1,13 млрд лева бюджетен дефицит, а големите разходи тепърва идват.


И всичко това идва в момент, в който Еврозоната регистрира маргинален икономически растеж, а немската икономика е в техническа рецесия, което означава, че и данъчните постъпления в някой момент ще започнат да се свиват заради забавянето на икономическата активност в Европа и у нас”, пише икономистът Никола Филипов.


На таблицата виждате разполагаемите към 9 ч. в понеделник средства – 1,8 млрд.лв. при 5,8 млрд.в началото на март. Вижда се, че за последната една седмица държавата харчи около 0,9 млрд. лв. Но тази, за разлика от нея сега имаме плащане на пенсии и заплати.


Пламен Валентинов





 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.