Иска се и проверка за евентуално длъжностно престъпление, по повод казаното от Сарафов вчера, че обвинител номер едно от 2021 година ползва почивната база на прокуратурата в Боровец като семейно жилище и редовите прокурори нямат достъп до "Къщата на регентите".

Свързани новини

16.05.2023 14:28

Сарафов даде Гешев на прокурор

Видян 4232 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев в Софийската градска прокуратура, съобщава Сега. Според Сарафов Гешев е извършил няколко престъпления. Отделен сигнал е пратен и до Висшия съдебен съвет, пред който Сарафов настоява да бъде образувано дисциплинарно дело срещу главния прокурор.


Софийската градска прокуратура сега ще трябва да направи проверка, за да прецени има ли данни да образува наказателно производство.


Сигналът на Сарафов е разделен на три точки. В първата той разказва как в понеделник сутринта е бил поканен на оперативка в кабинета на Гешев в Съдебната палата. Били поканени и останалите четирима заместници на главния прокурор, както и върховните прокурори Ваня Стефанова и Сийка Милева и софийският градски прокурор Илияна Кирилова. Когато всички влезли в кабинета, Гешев повикал началничката на кабинета си и й наредил да си вземе телефона.


След това Гешев казал на събралите се, че ще пусне запис, който лично е правил в неделя, 14 май и в който са замесени политици, магистрати и членове на Висшия съдебен съвет. Главният прокурор казал още, че в неделя е бил посетен в дома си от Йордан Стоев и е записал разговора си с него. "След това въведение и след уточнението, че сам е направил над 150 подобни записа на разговорите си с политици, магистрати и членове на ВСС, г-н Гешев пусна записа от телефона си", разказва Сарафов в сигнала си до прокуратурата.


В сигнала си зам.-главният прокурор твърди, че освен, че е нарушил Конституцията, записвайки Стоев без негово знание, той е извършил и престъпление по чл. 339а от НК, използвайки "специално техническо средство за негласно събиране на информация".


Втората точка от сигнала е посветена на Регентската къща - станцията на МС в Боровец, в която от октомври 2021 г. се стопанисва от главния прокурор. Сарафов твърди, че Гешев се е нанесъл във вилата и я ползва за личните си нужди, а служителите, които са на щат към базата, са превърнати в личната му прислуга. Според него освен „морално недопустимо и уронващо престижа на съдебната власт", това е и престъпление по служба, тъй като Гешев превишава властта и правата си и използва служебното си положение, за да се облагодетелства.
На трето място Сарафов се спира на казуса Барселонагейт.


Кирил Пламенов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -