Свързани новини

09.07.2009 10:43

Костов: Не сме поставяли условия за участие в кабинета

Видян 1582 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Постигнато беше съгласие да се създаде група, която да работи по структурата и състава на Парламента, като в нея да се включи и Синята коалиция. Това каза съпредседателят на коалицията и лидер на ДСБ Иван Костов пред бТВ по повод преговорите с ГЕРБ относно новото управление на страната, цитира БГНЕС.


Постигнато беше да се намалят разходите на НС, като се даде по този начин пример, уточни Костов. Решихме да има изградени парламентарни комисии на паритетен принцип - комисията за борба с корупцията, по европейските комисии, подкомисията за контрол на ДАНС. Това са предложения на Синята коалиция, но ще ги обсъждаме допълнително. Трябва да бъде съкратен броят на министерствата. Държавата не може да си позволи да има толкова министерства, да бъдат съкратени и държавните агенции. Създадоха се огромен брой институции и ГЕРБ са на същото мнение и са видели, че администрацията се е увеличила твърде много, изброи Иван Костов. Говорихме и за състава на правителството, като не сме поставяли въпроса на всяка цена да участваме в него. Ние ще подкрепим правителство на малцинството. Може да има някъде и коалиционен характер в Изпълнителната власт, уточни лидерът на ДСБ. Възстановяваме ролята на министър-председателя, унищожена през 2001 г. Той да има правото да си избере хората. Това съвсем не е квотен принцип, какъвто беше до сега. Правителство на малцинството е имало 1991-1992 г. - то издържа няколко месеца и после падна. Когато се вземат много непопулярни мерки, а това ще се наложи, винаги този който е отвън мисли, че има по-добър вариант на решение и ще се съпротивлява, коментира Костов. Аз имам пример с 1997-2001 г., мнозинството се задържа, но когато започнахме да взимаме много тежки решения, започна самото мнозинство да ерозира и кабинетът загуби подкрепата си в НС, припомни опита си като премиер Костов. При правителство на малцинството няма да може да се намери подкрепа дори и в подкрепящото първоначално мнозинство и от други партии в Парламента и няма да може да реализира програмата си. Тези разговори, говорейки за различните варианти, не е пазарене, подчерта Костов.
Министър-председателят ще може да маха и слага министри, но той трябва да ги аргументира пред Народното събрание, посочи Костов. Основата върху, която стъпи Сакскобургготски в коалиционното правителство през 2001 г., бе добрата икономическа основа и беше лесно. Сега ситуацията е съвсем друга - ние сме в рецесия и сега ситуацията е много по-трудна, иска се взимането на много непопулярни решения, подчерта Иван Костов. Никой не е поставял от нас условия за участие в кабинета. След време може да кажат, че сме били глупави, но ние не сме Доган. Хората трябва да видят, че не може да се действа с пазарлъци. И затова да се сетим след 7-8 месеца, когато нещата поради икономическата криза ще се усложнят много, допълни лидерът на ДСБ. Ако говорим за кабинет на малцинството РЗС ще подкрепи кабинета, но след време може да се оттегли, ако има несъгласия и социолозите, например, казват, че има спад на подкрепата на правителството. Дали РЗС ще влезе в коалиция не е мой въпрос, това трябва да реши ГЕРБ, отбеляза Костов.
Ако след 7-8 месеца се види, че кабинетът на малцинството не справя, тогава ще бъде трудно да се прави коалиционно правителство. Най-важното е да има правителствена управленска програма, която да влезе в НС най-късно до 7-8 септември. Тази управленска програма трябва да бъде изцяло антикризисна, да посочи евентуални промени в Бюджета и подготовката за следващия. Трябва да се каже и истината за завареното положение. До 30 октомври трябва да са ясни параметрите на Бюджет 2010 г. В този смисъл правителството е в цайтнот, защото няма време, убеден е Костов. Трябва да се отвори пътя и за конституционно промени, да се подготви избирателен кодекс, да се реши въпроса за двойното гражданство, изброи Костов. Има много въпроси, които трябва да се решат с конституционни промени. Главният прокурор трябва да се избира от НС. Сроковете са 6 месеца - до края на лятната сесия трябва да са готови конституционните промени, посочи Костов. По тези въпроси имаме много допирни точки с ГЕРБ. Ако не се преборим със сивата икономика, нямаме избор. Не бива България да влезе в пазарлъци, не бива да парцелираме държавата, както правеше Доган. По първите и най-належащите неща ние сме готови, ГЕРБ ги знае и те са на ход. Преговорите продължават, но ГЕРБ предпочитат конфиденциалност, нека да ги уважим. Нека ги оставим, да бъдем толерантни и да уважим волята на българския избирател. Основното е да бъде ликвидирана мафията по високите етажи на властта, да се ликвидира корупцията и да се върне доверието към България от страна на европейските институции.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови