Мамдух Саламех, известен икономист и консултант по енергийните въпроси на Световната банка.

Свързани новини

30.12.2022 18:00

Ограничаването на цените на петрола ще има обратен ефект: Икономист

Видян 855 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Западните страни се провалиха в опитите си да спрат скока на световните цени на петрола с ограничаване на руския износ на суров петрол, заяви тази седмица пред информационния сайт Oilprice Мамдух Саламех, известен икономист и консултант по енергийните въпроси на Световната банка.

Според Саламех нито една от големите страни производителки на петрол няма да се съгласи да продава суровия си петрол на цена, много по-ниска от средната за пазара, което на практика би лишило Запада от доставки на петрол.

Западният ценови таван върху руския износ на петрол вече се провали и скоро ще бъде изхвърлен в кошчето за боклук. . Нито страните от ОПЕК+, нито Русия ще се съгласят да продават петрола си на пределна цена от 60 долара за барел, когато цената на пазара е над 85 долара. . Продавачите могат лесно да намерят купувачи за своя петрол, но западните страни не могат, а без петрол икономиките им ще бъдат в застой. Те ще бъдат най-големите губещи", казва той.

Според икономиста, вместо да постигне предполагаемата цел за намаляване на световните цени на петрола, механизмът за ограничаване на цените е стимулирал техния растеж.

"Доказателство за това е, че когато на 5 декември беше въведена горната граница, цената на суровия петрол тип Брент беше 73 долара за барел, но оттогава насам тя се повиши до 85,43 долара днес, което е увеличение със 17%", каза той.


Саламех също така заяви, че е малко вероятно руската икономика да бъде засегната от ограничението.



"Русия няма да загуби. Основните му купувачи като Китай, Индия, азиатските страни. . . вече пренебрегнаха ценовия таван и продължават да купуват руски суров петрол в нарастващи обеми. . Дори ако Русия продава 6 млн. барела суров петрол дневно на днешната цена на Брент от 85,43 долара, тя получава повече приходи, отколкото ако продава 7 млн. барела дневно на 73 долара. Следователно бюджетът на Русия няма да загуби нито една стотинка. Напротив. . . излишъкът в руския бюджет може само да се увеличи", каза той.

Ценовият таван на руския износ на петрол по море беше въведен от ЕС, страните от Г-7 и Австралия на 5 декември. Тя забранява на западни компании да предоставят застрахователни и други услуги на кораби, превозващи руски петрол, освен ако товарът не бъде закупен на или под определената цена.

В отговор на мярката тази седмица руският президент Владимир Путин издаде указ, с който забрани доставките на руски петрол и петролни продукти за държави, които пряко или косвено споменават горната граница на цените в договорите.






 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец