Американският петролен гигант ExxonMobil оспорва пред Общия съд на ЕС предложението на Европейската комисия за облагане на свръхпечалбите на базираните в Европейския съюз петролни и газови компании, съобщиха от компанията

Свързани новини

29.12.2022 17:37

US петролна компания подаде иск срещу "извънредния данък" върху изкопаемите горива в ЕС

Видян 1433 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американският петролен гигант ExxonMobil оспорва пред Общия съд на ЕС предложението на Европейската комисия за облагане на свръхпечалбите на базираните в Европейския съюз петролни и газови компании, съобщиха от компанията, пише Политико.

В иска, подаден чрез дъщерни дружества в Германия и Нидерландия, се твърди, че мярката е данък, което е право, запазено за националните правителства, и се оспорва използването на член 122 от Договора за ЕС - извънредна процедура, която изключва Европейския парламент - за приемане на законодателството.


 Брюксел въведе новия данък през септември като част от пакет от мерки, целящи да ограничат рязкото покачване на цените на енергията. Скоковете на цените помогнаха на петролните и газовите компании да реализират рекордни печалби през последните месеци, но също така доведоха до повишаване на сметките за енергия за потребителите и предприятията.


Данъкът, който трябва да влезе в сила от 31 декември, ще бъде 33% върху всяка облагаема печалба на петролните компании през 2022-23 г. , която е с 20% или повече над средната им печалба между 2018 и 2021 г. Очаква се тя да донесе на блока приходи в размер на 25 млрд. евро (26,5 млрд. долара).


Exxon, един от най-големите доставчици на петрол в ЕС и основен инвеститор в европейската рафинерия, признава, че високите цени на енергията "тежат на семействата и бизнеса", но твърди, че данъкът ще има обратен ефект и едва ли ще помогне на блока да намали сметките си. Говорителят на Exxon Кейси Нортън заяви, че това обаче "ще подкопае доверието на инвеститорите, ще обезкуражи инвестициите и ще увеличи зависимостта от вносни енергийни и горивни продукти"

Сега Общият съд на Европейския съюз трябва да реши дали да се произнесе по иска на Exxon, като според анализатори производството може да продължи през по-голямата част от следващата година.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 29.12.2022 20:44

    Тези хиени искат само да печелят и правят свръхпечалби на всякъде за чужда сметка, така е и у нас, благодарение на Костов и Мутрата, които срещу рушвети и комисионни дадоха на концесия всички природни богатства на България за без пари

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей