Правителството на Мелони обаче нарече предложенията за бюджета, които трябва да бъдат изпратени на италианския парламент за одобрение, "разумен и реалистичен подход“ към икономическите предизвикателства на страната, както и "устойчиви за публичните финанси“.

Свързани новини

22.11.2022 13:23

Италия повишава данъка върху енергийните свръхпечалби

Видян 1582 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новото дясно правителство на Италия планира да увеличи данъка върху прекомерните печалбите на енергийните компании (т.нар. свръхпечалби) за финансиране на подкрепата за семействата и малките предприятия, които се борят с високи цени на енергията. Това е част от бюджет за 36 млрд. евро, одобрен от правителството снощи, съобщава "Файненшъл таймс".

Правителството на Джорджа Мелони, което пое властта миналия месец, също така представи времева рамка за премахване на противоречивата схема за основния доход, която бизнес асоциациите обвиняват, че обезкуражава италианците да търсят работа и подхранва тежкия недостиг на работна ръка.

Бюджетът предвижда фискален дефицит за 2023 г. от 4,5% от БВП, спрямо 3,4 на сто, които правителството на бившия премиер Марио Драги прогнозира през септември.

Правителството на Мелони обаче нарече предложенията за бюджета, които трябва да бъдат изпратени на италианския парламент за одобрение, "разумен и реалистичен подход“ към икономическите предизвикателства на страната, както и "устойчиви за публичните финанси“.

Съгласно предложението данъците върху енергийните компании, които има неочаквани печалби (свръхпечалби) и които бяха наложени за пръв път правителството на Драги през пролетта, ще бъдат увеличени от 25% на 35 на сто.

Около 21 млрд. евро пък ще бъдат изразходвани за защита на семействата и малкия бизнес от високи енергийни сметки.

Правителството също така планира да отмени помощите за хората, получаващи така наречения "граждански доход" (Reddito di Cittadinanza) - система за социално подпомагане (форма на гарантиран минимален доход) на популисткото движение "Пет звезди", когато беше на власт през 2019 г.

През 2023 г. способните хора в трудоспособна възраст ще могат да получат този "граждански доход" само в рамките на осем месеца, а схемата ще бъде напълно премахната напълно през 2024 г., се казва в правителственото предложение, предаде БНР.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови