Служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева представи проекта на бюджет за 2023 г., подготвен от служебното правителство

Свързани новини

24.10.2022 09:24

Тройно намалена инфлация, 12% по-високи пенсии, 15,9 млрд. лв. нов дълг, без бонуса 25 ст./л гориво: Бюджет 2023

Видян 1978 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Седмица преди да изтече законовият срок за съставяне на бюджета за следващата година, министрите и депутатите имат на разположение подготвения сметкоплан на държавата от МФ. Вече никой не спори, че след популисткото раздаване на пари без идеи от последното редовно правителство, новият дефицит ще бъде 11,5 млрд лв., а след като също по популистки причини кабинетът Петков – Нинова не взе заем 5 млрд.лв. на 1% лихва, през 2023 г. държавата ще се нуждае от 15,9 млрд., но вече при 5 на сто.


Именно Корнелия Нинова и Асен Василев оспорваха числата,които са неумолими и показват ясно резултатите от управлението на двамата като икономически вицепремиери.


 Служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева представи проекта на бюджет за 2023 г., подготвен от служебното правителство. БВП ще възлиза на 173,82 млн. лв. при очакван растеж на БВП 1,6%. Безработицата ще остане много ниска - 4,5%, а средногодишната инфлация, при която е разработен бюджетът, е 6,4% при сегашни 18 на сто или над три пъти по-ниска.


 От популистките „подаръци” за наша сметка, които предизборно направи кабинетът Петков – Нинова остава нещо нормално - 9% ДДС за парно и газ действа до средата на 2023 г., но и нещо, което не даде никакъв резултат, освен че наля стотици милиони на без друго богатите зърнари и производители, докато цените на пазара се вдигнаха с 20 % - нулевата ставка за хляба и брашното.


От 1 януари 2023 има увеличаване прага на регистрация по ДДС на 100 000 лв. от сегашните 50К, което е напълно логично на фона на натрупаната с годините инфлация.

От 1 януари 2023 изтичат намалените ставки по ДДС на някои определени стоки и те се връщат на 20%. Отпада и бонусът за горивата, който нарочно им вдигна цените по идея на Нинова и Асен Василев. Ресурсът за 25 ст./л ще бъде изчерпан вероятно още на 1 декември, съобщи финансовият министър. Относно разходите, тя заяви, че спрямо разчетите те бележат номинален ръст от 11 милиарда лева . Най-голям дял в това перо на скок имат  3,7 милиарда лева повече за пенсиите - увеличение с 12% от 1 юли 2023 г.


Финансовият министър разби предизборните лъжи на предшественика си Асен Василев и Корнелия Нинова с прости факти: "Винаги е имало пенсионери под прага на бедност - около 500 хиляди са в момента", каза Велкова-Желева.


При разходите за персонал най-голям е ръстът в системата на МВР – 350 милиона лева, т.е. 19% от разходите за персонал по бюджета на МВР. Другият висок ръст е в бюджета на Министерство на отбраната - с 200 милиона лева, или 16% от разходите за персонал по бюджета на МО. Като процент най-голям е ръстът в Министерството на земеделието и неработещото Министерство на иновациите и растежа, което главно се занимава с надзор на запушената от Нинова и Лорер ББР – съответно с 43% и 36%.

Дефицитът за 2023 г. достига до 6,6% на касова основа и 6,3% на начислена основа – двойно над критериите за прием в Еврозоната, където уж искахме да влизаме още от следващата 2024 г..
В абсолютен размер дефицитът е 11,5 милиарда лева, или повишаване с 5,3 милиарда лева спрямо актуализирания закон - в това число 3 млрд. лв. рефинансиране на стар дълг.


Новият дълг, който трябва да бъде поет през 2023 г., е 15,9 милиарда лева, с което размерът на държавният дълг би достигнал по номинал 50,3 млрд. Съотношението дълг към БВП възлиза на 28,9%.  


Новият дълг ще бъде 15,9 милиарда, 15,9 милиарда и 16,2 милиарда – съответно в следващите три години, изясни финансовият министър.


"Това води нарастване в размера на държавния дълг – в края на 2025 би достигнал до 31,8% от БВП, което е под Маастрихските критерии за 60%, но е сериозно предизвикателство за малка и отворена икономика да набира в подобни размери дългово финансиране.


Съответно, започват да нарастват и лихвените разходи за обслужване на дълга – за 2022 са около 600 милиона, 2023 – над 800 милиона, 2024 – над 1 милиард, 2025 – 2,6 милиарда лева", заяви тя.


Министърът заяви, че има подготвен и алтернативен бюджет, но той „не изглежда като добра опция”, защото е неполитически и е съобразен с фискалните правила - при него има драстични намаления в разходите. За да се постигне баланс, не се прилага "швейцарското правило" и няма увеличение на пенсиите от 1 юли 2023 г. Махат се намалените данъчни ставки и се свалят  капиталови разходи.


„Но служебното правителство няма парламентарно мнозинство, то не може да предприема такива стъпки", обясни тя.


 Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 24.10.2022 20:31

    Бойко Борисов обеща увеличение на пенсиите 30%. Сега да видим ще изпълни ли обещанията си.

  • 001 златните ни нефелни депутати 24.10.2022 10:44

    При тройно по-висока инфлация тази объркана женица ще компенсира пенсиите само с 12% и то от средата на годината, а не като при всички увеличения от началото, т.е. пак хората са ощетени и окрадени. Защо депутати и министри си увеличават заплатите 4 пъти годишно на нереално висока база с по няколко стотин лева всеки път, за много е само 1 път, а на някои изобщо няма увеличение. Депутатите по-хора ли са от всички останали? Защо при тези дефицити не смъкнете тавана на пенсии на адекватно ниво, все пак плоския данък работи само за богаташите и високия таван също. И защо при толкова плямпане как за пенсии, че отиват милиарди не се отделят социалните пенсии от всички останали и да престанат да ощетяват хората, които са си плащали чинно 40 и повече години, дори не оправиха коефициента, които също е живо ограбване и кражба

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни