"Политиците се хвалят, че са вдигнали пенсиите с 20%. Да, но храните поскъпнаха с 40%. Реалните доходи падат", подчерта експертът.

Свързани новини

11.10.2022 13:34

Млечните и захарните ще поскъпват, до момента има 35% инфлация на храните: БАН

Видян 1728 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Инфлацията при храните е към 35-40%. Но ние изследваме инфлацията при цената на производството и т.нар. интегрирана инфлация. Газът е 80% от себестойността на азотния тор. В момента консумираме сирене и кашкавал, за които млякото е произведено преди 3 месеца. Говорим за истинско сирене. Тогава е произведено млякото - при тогавашните цени", каза доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН в студиото на България сутрин.


За съжаление, така прогнозата на учените се сбъдва - 2 пъти поскъпване на цената на производството на тези продукти.


"При млякото също е интересно, цената на килограм концентриран фураж и литър мляко, това съотношение в цените повлия. Ако към днешна дата започна да произвеждам кашкавал, ще купя мляко за най-малко за 10-15 лв., отделно са другите разходи. Цената на истинския кашкавал е около 30 лв. при онези цени на млякото. След 2-3 месеца отново ще поскъпнат", допълни доц. Боюклиев в ефира на Bulgaria ON AIR.
Според него инфлацията се бори с производство. "Политиците се хвалят, че са вдигнали пенсиите с 20%. Да, но храните поскъпнаха с 40%. Реалните доходи падат", подчерта експертът.
Гостът добави, че цената на захарта също продължава да расте.


"Тя е борсова стока и не зависи толкова от другите фактори. Ще има поскъпване, защото предлагането е по-малко. То ще бъде в рамките на стотинки и ще бъде постепенно. Няма да е както ще е при месните и млечните продукти. При олиото имаше успокояване, защото внесохме слънчоглед от Украйна. А качественият български домат е скъп, той изисква грижи, капризен е", обясни доц. Огнян Боюклиев.


Попитан колко точно войната е оскъпила живота ни, той отговори: "Производството на храните е поскъпнало 2 пъти (б.р. според последните данни на Евростат за България всъщност процентите не са 100, но са 68%). Местните производители могат да облекчат нарастването на цените. А потреблението ни се свива, но не като количество, а като качество.


Делът на разходите за храна нараства, но идва отоплителният сезон и разходите за енергия ще нараснат. Нужни са субсидии, бих субсидирал газа за производителите на торове. Няма как и цената на брашното да не е нагоре. Октомври, ноември, декември ще влезе новата реколта от зърно - поне 20-30% ще има ръст на цената на хляба. Някои производители си правят изчисление, че ще стигне 3-3,50 лв., но говорим за хубавия бял хляб", коментира проинфлационно доц. Боюклиев.


 Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 баста 11.10.2022 13:45

    Защо само министри и депутати си увеличават заплатите по 4 пъти годишно с по над 300 лв, а за бедното трудещо се население и мизерните пенсионери няма дори компенсация за галопиращата инфлация, причинена от корумпираната власт, камо ли 4 пъти годишно увеличение на доходите като безскрупулните хиени по върховете?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Ще действате доста неразумно

Ще действате доста неразумно, защото преценките ви за