24.06.2009 09:47

Тадич: Сърбия подкрепя целостта на Босна и Херцеговина

Видян 1536 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сърбия подкрепя териториалната цялост на Босна и Херцеговина, заяви сръбският президент Борис Тадич при пристигането си в Баня Лука, център на босненските сърби, предаде БГНЕС.


Посещението на Тадич може да предизвика напрежение в отношенията между Сараево и Белград. През 2004 г. Сърбия подписа споразумение за специални отношения с босненската Република Сръбска. Тадич посочи, че страната му – гарант на Дейтънското мирно споразумение, не приема натиска и политиката на налагане на решения от международната общност върху намиращата се в Босна република. „За Сърбия е приемливо всяко едно решение, взето от трите основни общности в Босна“, посочи Тадич, чието изненадващо посещение в Република Сръбска бе предизвикано от решението на Върховния представител на международната общност Валентин Инзко, който спря прехвърлянето на редица правомощия от Сараево към Баня Лука. Австрийският дипломат получи подкрепа от Хавиер Солана, както и от чешкото председателство на ЕС, САЩ и Великобритания, докато Русия застана на страната на босненските сърби и подкрепи политиката на Баня Лука. Според президента Тадич с решението на Инзко в Босна е възникнала нова ситуация, от която трябва да се излезе спокойно.
Сръбският президент разговаря и с лидерите на основните партии в Република Сръбска. Според наблюдателите в Босна, в най-скоро време може да се очаква остра реакция от страна на Сараево, което може да възприеме действията на сръбския президент като намеса в работите на Босна и Херцеговина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец