Мироопазващите сили на НАТО в Косово трябва "да си свършат работата" в защита на сръбското малцинство или Белград ще я свърши едностранно, заяви сръбският президент Александър Вучич в неделя.

Свързани новини

22.08.2022 17:37

Ако НАТО седи със скръстени ръце, Сърбия ще спаси народа си в Косово от погроми: Вучич

Видян 4218 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мироопазващите сили на НАТО в Косово трябва "да си свършат работата" в защита на сръбското малцинство или Белград ще я свърши едностранно, заяви сръбският президент Александър Вучич.

В телевизионно обръщение след среща с косовските сърби, речта на Вукуч идва няколко дни след като преговорите между лидерите на Сърбия и Косово, проведени с посредничеството на ЕС, се провалиха.

Същността на спора между балканската държава и нейната отцепила се провинция е стремежът на Косово да обяви сръбските документи за самоличност и регистрационни табели на автомобили за невалидни на своята територия. В резултат на това в края на юли напрежението се покачи, а етническите сърби в Северно Косово блокираха пътища и издигнаха барикади. След намесата на ЕС Косово се съгласи да отложи мерките до 1 септември.



Нямаме къде да отидем, притиснати сме в ъгъла", твърди Вучич. "Ние ще спасим народа си от преследване и погроми, ако НАТО не иска да го направи. "

Въпреки че Сърбия и Косово ще подновят преговорите, Вучич не беше оптимист за преодоляване на кризата, като заяви, че косовските власти в Прищина са отхвърлили всички "компромисни решения"

"Ще търсим компромис през следващите 10 дни, но се опасявам, че Рубиконът отдавна е преминат", подчерта той и обвини косовските власти, че се стремят "окончателно да премахнат сръбския народ" от отцепилата се провинция - твърдение, което беше многократно отхвърлено от Прищина.


Сръбският президент също така разкритикува НАТО, че засилва присъствието си в Северно Косово, където живеят около половината от местните сърби. Според по-ранни съобщения в медиите водените от НАТО Сили за Косово (KFOR) са разположили значителен брой военнослужещи на два контролно-пропускателни пункта на границата между Сърбия и Косово, като са обещали да се намесят при необходимост. До момента в Косово са разположени около 3600 войници на НАТО.

През 2008 г. Косово обявява независимост. Сърбия, както и Русия и Китай, обаче отказват да го признаят. По-рано Москва обвини Запада, че подклажда конфликта между Белград и Прищина и оказва натиск върху Сърбия да приеме антируски санкции, подкрепяни от голяма част от континента. Косово обвини Русия за ескалацията, като заяви, че Москва се опитва да отвлече вниманието на международната общност от войната в Украйна.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци