"Трябва да се отнасяме отговорно към структуроопределящите сектори, част от икономиката, какъвто е именно "Енергетика". По тази причина е необходимо да се одобри сценарий, съобразен със спецификите на региона. Преходът към нисковъглеродна икономика в Европа вече не е просто абстрактна концепция. Той е официална политика. Европа трябва да стане „климатично неутрален“ континент.". заяви инж. Севдалин Желев, директор на "Топлофикация Русе".

Свързани новини

29.06.2022 13:48

Инж. Севдалин Желев, директор на Топлофикация Русе: Основната ни цел е да заменим напълно въглищата с изцяло екологични горива

Видян 1104 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Трябва да се отнасяме отговорно към структуроопределящите сектори, част от икономиката, какъвто е именно "Енергетика". По тази причина е необходимо да се одобри сценарий, съобразен със спецификите на региона. Преходът към нисковъглеродна икономика в Европа вече не е просто абстрактна концепция. Той е официална политика. Европа трябва да стане „климатично неутрален“ континент", заяви инж. Севдалин Желев, директор на "Топлофикация Русе".



"Справедливият енергиен преход не е утопия. Трансформацията обаче не може да се случи в екстремално бързи срокове. Изисква се сериозно преструктуриране на целия енергиен сектор, включително от гледна точка на заетостта, образованието и квалификацията. Само по този начин ще се избегнат структурни сривове и социални проблеми." подчерта инж. Желев. Директорът на "Топлофикация Русе" сподели, че е обнадежден, че ще се намерят най-добрите решения за сектора. " Считам, че проектите за поетапно преминаване от въглища към природен газ и развитието на газовата инфраструктура на България ще помогнат както на страната, така и на регионите да постигнат пълна и ефективна енергийна диверсификация." заяви инж. Желев.



„В България темата с бъдещето на въглищните централи продължава да бъде на дневен ред. Търсят се решения на проблемите с мръсния въздух и опазването на околната среда. Обсъждат се мерки, с които ще се запазят работещи предприятията във въглищните региони." заяви инж. Желев. Според директора реализирането на справедлив енергиен преходще повиши благосъстоянието на хората и ще открие нови възможности пред икономиката .



"Приоритет за нас са проекти, свързани с опазване на околната среда. Това включва реконструкция на парогенераторите за постигане на още по-добри показатели за емисии на азотни окиси и реконструкция на съществуващите електрофилтри, депото за пепелина и сгурия." категоричен беше инж. Севдалин Желев. По думите му скоро ще започне и годишният планов ремонт на мощностите, топлопреносната мрежа и абонатните станции.



Инж. Севдалин Желев каза още, че след няколко месеца се очаква да се реализира и най-мащабният им проект за производство на енергия от природен газ. " С реализирането на инвестицията ще осигуряваме на крайните потребители чиста енергия от газ, като на този етап ще използваме въглищата през отоплителния сезон. Ясно осъзнаваме, че имаме дълъг път, който трябва да извървим. Уверявам Ви, че ще завършим успешно енергийната трансформация на топлофикацията." заяви инж. Желев и напомни за още една инвестиция, която са реализирали, а именно включването в експлоатация на новата сероочистваща инсталация. "С реализирането на този проект  се подобри качеството на въздуха. Белият дим, който излиза от комина се доближава по състав на водните пари. Сероочистващата инсталация улавя 97% от серните емисии, както и фините прахови частици." посочи инж. Желев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева