Обезпокоени сме до кога ще продължи неимоверното покачване на цената на природния газ и дали повишаването и ще спъне нашата инвестиция

Свързани новини

27.05.2022 16:22

Директорът на Топлофикация Русе по повод инфлацията: Лишаваме се от пари, които бихме използвали за екологизиране на производството и обновяване на топлопреносната мрежа

Видян 5206 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ежегодно българските топлофикации подготвят заявления, съдържащи разчети с предложение при необходимост за промяна в цените, по които продават техните услуги.



В последната година цените на всички храни  и стоки вървят усилено нагоре. В началото инфлацията бе предизвикана от последователните ковид вълни, но в последните месеци тя придобива застрашаващи размери най-вече заради войната в Украйна и санкциите, наложени от ЕС на Русия.



    „За българските топлофикации най-голямото перо в разходите има основното гориво. В случая Топлофикация Русе използва въглища, които се закупуват с дългосрочни договори, които фиксират цените. С цел гарантиране на по-екологично производство на енергия във връзка с изпълнението на зелената енергийна политика на ЕС инвестирахме в съоръжения за производство на енергия от природен газ и въвеждането им в режим на работа е на финален етап.


 


Обезпокоени сме до кога ще продължи неимоверното покачване на цената на природния газ и дали повишаването и ще спъне нашата инвестиция. Преди 2 години, когато започнахме реализацията на проекта, природният газ се търгуваше на цени от порядъка на 25 лева и за нас производството на енергия от природен газ изглеждаше като евтин вариант за замяна на въглищата с по-чисто гориво. Цената на природния газ за май е 162лв. Разликата е колосална“ каза изпълнителният директор на Топлофикация Русе инж. Севдалин Желев.




    Експертът изрази надежда кризата с природния газ да е за кратко и съвсем скоро държавата да подсигури бъдещите доставки и да гарантира достъпни цени на синьото гориво в дългосрочен план.




    „Като говорим за ценообразуване и нови цени на топлинната енергия не мога да пропусна и огромното увеличение на въглеродните емисии. Колкото по-малко въглища използваме, толкова по-малко въглеродни емисии ще трябва да закупуваме, но както вече споменах и пред новото ни начинание за въвеждане на природен газ съществуват неясноти по повод бъдещите доставки и цената. Въглеродните емисии се търгуваха около 100 лева, когато бяха утвърдени действащите цени на топлинната енергия.


 


В момента въглеродните емисии се търгуват за 180 лева. Никой не ни плаща разликата. А несъответствието в стойността на въглеродните емисии, която е заложена в утвърдената цена на топлинната енергия, трябва да плащаме сами. По-високата цена за въглеродни емисии, която плащаме, без да са коригирани крайните продажни цени на топлинната енергия, води до нереализиран приход за Топлофикация Русе за десетки милиони левове. Лишаваме се от пари, които бихме използвали за екологизиране на производството и обновяване на топлопреносната мрежа.“ каза инж. Севдалин Желев.




    Според експерта инфлацията е предвизвикала необходимост от сериозно покачване на цените на топлинната енергия и топлата вода, но се надява Държавата да вземе балансирано решение, с което да не натоварва бюджета на българина с непосилни сметки за парно и топла вода, а да поеме част от увеличените цени.




    „Ако Държавата ни осигури адекватни компенсации, които отразяват реалното покачване на цените, ще ни останат достатъчно средства за инвестиции.“ каза инж. Севдалин Желев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на