“Днес даваме 1 млрд. евро субсидии на въглищните централи, без тези пари, централите ще трябва да затворят”, каза енергийният експерт

Свързани новини

10.06.2022 16:26

Вятърен парк в морето ни прави енергийно независими: Мартин Владимиров

Видян 5253 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е единствената държава в Европейския съюз с достъп до море, която не развива сектора с вятърната енергия. Нашите колеги от Румъния вече работят в този сектор много активно. Това заяви пред businessnovinite.bg енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.




“Офшорната вятърна енергия, която ще бъде гръбнакът на декарбонизацията на енергийния сектор в цяла Европа и намаляването на зависимостта ни от внос на полезни изкопаеми от Русия, всъщност е приоритет за целия Европейски съюз и може да донесе до най-евтина електроенергия на българската икономика с профил подобен на традиционните базови мощности като въглищните и газовите централи”, обясни той.




По думите му количеството енергия, произведено от офшорния вятър е толкова голямо, че не може да се използва цялото на момента и частично ще трябва да се съхранява.




“България е заложила много високи цели за съхраняване на електроенергия. Следващите 5 години, ако осъществи тези проекти, в комбинация с офшорния вятърен сектор, може да бъдем напълно независими както от въглища, така и от внос на енергийни ресурси”, каза Владимиров. Той подчерта, че ще са необходими около 3-4 години, за да се изгради един парк, произвеждащ офшорен вятърен парк.




“Там размерите са изключително големи - най-малките паркове са между 250 и 500 мегавата, т.е. половин ядрен реактор може да бъде заменен с един вятърен парк”, добави енергийният експерт.




“България може да е готова за зеления преход, ако има ясно политическо решение и да се придържа към решенията на европейско ниво под които вече се е подписала. В момента сме в разкрачена ситуация, в която имаме договорка на европейско ниво между всички страни членки да поемем към определен път на развитие, именно намаляване на въглеродните емисии с 55% до 2030 г.”, заяви Владимиров.




Според него на национално ниво институциите, които трябва да имплементират тези европейски решения забавят изкуствено процеса или нямат професионалния административен процес да ги осъществят в бърз порядък. Той обясни, че проблемът с това забавяне е, че когато в енергийния сектор се заключва дълго в едно решение, например да както ние продължаваме да използваме въглищни електроцентрали, това ни струва всяка година много скъпо.




“Днес даваме 1 млрд. евро субсидии на въглищните централи, без тези пари, централите ще трябва да затворят”, каза енергийният експерт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.