Окончателният правен текст сега трябва да бъде изработен в преговори със Съвета

Свързани новини

09.06.2022 11:25

ЕП гласува за забрана на производството на автомобилите с двигатели с вътрешно горене от 2035 г

Видян 1668 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В сряда законодателите в пленарната зала на Европейския парламент гласуваха за въвеждане на изискване от 2035 г. всички нови автомобили и микробуси да бъдат с нулеви емисии като част от усилията за пречистване на автомобилния транспорт, съобщава Политико.
 
 
Законодателите подкрепиха окончателния доклад за преразгледаното законодателство за стандартите за емисиите на CO2 от автомобилите с 339 гласа "за", 249 гласа "против" и 24 гласа "въздържал се".


Законодателството е ключова част от пакета "Подходящ за 55" и задължава производителите на автомобили да намалят средните емисии на целия си автомобилен парк със 100 % от 2035 г. нататък, с междинни стъпки през 2025 и 2030 г. В позицията на Парламента се запазва първоначалната дата на Комисията за постепенно спиране на употребата на електроенергия - 2035 г.

 
 
Окончателният правен текст сега трябва да бъде изработен в преговори със Съвета. Министрите на околната среда трябва да подпишат своя вариант на законодателството на среща на върха в Люксембург на 28 юни.


Алтернативно изменение, внесено в пленарната зала от Европейската народна партия, предвиждаше целта за намаляване на емисиите до 2035 г. да бъде 90 %, без да се посочва ясна крайна дата, но то беше отхвърлено. Планът щеше да позволи продължаването на продажбата на ограничен брой превозни средства с двигатели с вътрешно горене, но беше остро оспорен от екологичните групи.


Нидерландският либерален докладчик Ян Хуйтема настояваше и за допълнителна междинна цел за 2027 г. , която да стимулира промишлеността да ускори производството на екологично чисти автомобили, но тя беше отхвърлена от членовете на ЕП.

 
 Frederick Florin/AFP via Getty Images 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби