Надявам се мерките на държавата да помогнат за излизане от сложната ситуация." заяви инж. Йордан Василев, директор на „Топлофикация Плевен“. Той изрази надежда, че ще се намерят най-ефективните решения за излизане от енергийната криза и ще бъдат гарантирани доставките на "синьо гориво

Свързани новини

08.06.2022 13:39

Инж. Йордан Василев, директор на Топлофикация Плевен: Геополитическата обстановка осезаемо доведе до негативи за енергийния сектор

Видян 1031 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Целият свят преминава през една от най-големите енергийни кризи. През последната година ставаме свидетели на волатилност на международните пазари на горива и стоки.


 


Резкият скок на цената на природния газ и въглеродните емисии поставиха българската енергетика в тежко финансово положение. Несигурността на доставките на горива вследствие на военния конфликт в Украйна осезаемо доведе до още негативи за сектора.


 


Надявам се мерките на държавата да помогнат за излизане от сложната ситуация." заяви инж. Йордан Василев, директор на „Топлофикация Плевен“. Той изрази надежда, че ще се намерят най-ефективните решения за излизане от енергийната криза и ще бъдат гарантирани доставките на "синьо гориво".


 


По повод изпълнението на амбициозните цели на Европа за нисковъглеродно производство, инж. Василев посочи, че както най-богатите икономики извършват амбициозно преструктуриране на енергийните си системи, така и в България трансформацията на сектора вече започна. Той изрази мнение, че преходът към по-чиста енергия ще направи тези системи по-устойчиви.




"За тази цел силно зависимите от въгледобива страни като България трябва да инвестират в нисковъглеродно производство на енергия. Само по този начин ще се избегнат негативи от икономически и социален аспект." заяви инж. Василев.




Според експерта преходът ще отнеме десетилетие, през което светът ще продължава да разчита на твърдите изкопаеми горива.

„Особено днес, войната Русия - Украйна ясно показа на всички страни, че зависимостта само от един доставчик на гориво, не е гаранция за сигурност." коментира инж. Василев. По думите му през последните месеци дори големите производители значително променят стратегиите си за производство на електроенергия. Експертът напомни, че ЕК взе решение да удължи използването на въглищата.




"Въпреки петкратното увеличение на цената, газът не може да бъде изключен при замяната на въглищата с по-екологични горива." категоричен беше инж. Василев.




Инж. Василев подчерта, че при замяна на твърдите изкопаеми горива природният газ могат да намалят значително емисиите.




Помолен да даде пример за успешно реализирани проекти в "Топлофикация Плевен" за чисто производство на енергия, Инж. Йордан Василев посочи, че предприятието е било едно от първите, инвестирали в газова турбина.




" Чрез газовата турбина Плевен  получи модерно комбинирано производство на топлоенергия и електроенергия." заяви инж. Василев.




Директорът на "Топлофикация Плевен" подчерта, че въпреки икономическата и енергийна кризи, те ще продължават да отделят средства за извършване на подобрения както на мощностите, така и на топлопреносната мрежа.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион