Свързани новини

17.06.2009 11:53

Промени в закона ще защитават по-добре жертвите от домашно насилие

Видян 1712 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството одобри промени в Закона за защита срещу домашното насилие, за да се гарантира по-висока степен на защита на децата, да се подобри превенцията и да се обезпечи финансово прилагането на закона, предаде БГНЕС.


С проекта се допълва дефиницията на понятието насилие, като към физическото, сексуалното и психическото насилие се добавят емоционалното и икономическото насилие. Възприема се, че за насилие върху дете ще се счита и домашното насилие, извършено в негово присъствие.Новите текстове разширяват кръга на лицата, срещу които може да се търси защита от пострадалите, с родственици по съребрена линия до четвърта степен и по сватовство до трета степен. Предвижда се също полицейските органи принудително да извеждат насилника от съвместно обитаваното жилище, ако той не го направи доброволно в изпълнение на наложена от съда такава мярка.
Всяка година до 31 март правителството ще приема национална програма за превенция и защита от домашно насилие, а със закона за държавния бюджет ще се осигурят средства за реализирането й. Ще се планират и средства за юридически лица с нестопанска цел, които да разработват и изпълняват програми за предоставяне на помощ на пострадали от домашно насилие, за обучение на лица, които провеждат защита срещу домашното насилие, за превъзпитание на насилниците и т. н. С проекта се предлагат и други технически промени в закона, които са резултат от тригодишното изследване на прилагането му в районните съдилища.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог