В събота в нашата страна са влезли 2441 души за денонощие, но са напуснали 2792

Свързани новини

16.05.2022 09:24

Украинците започват да напускат страната ни

Видян 12737 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Украинците, които напускат България, са повече от тези, които влизат у нас”,  заяви пред БНР Мариана Тошева, шеф на Държавната агенция за бежанците. Тя посочи, че няма информация дали те избират други държави от ЕС, или се връщат в родината си. По думите й ситуацията е динамична и това не е само в България, а във всички държави.


 


“България е на първо място в ЕС по брой украински бежанци с временна закрила”, отчете Тошева още в четвъртък на брифинг в МС. „Пристигналите украински граждани у нас са 252 826. До този момент са останали 104 235 лица, които пребивават на територията на страната”, посочи тя. Това означава, че у нас се задържат 41.23% от пристигащите, но сега и отливът се засилва.


 


"В събота в нашата страна са влезли 2441 души за денонощие, но са напуснали 2792. Този процес се наблюдава от седмица. Броят на тези, които напускат страната, се задържа по-голям от тези, които влизат в България", посочи Тошева сега.


 


"До 31 май хотелите трябва да бъдат освободени и украинските бежанци да бъдат транспортирани до други места за настаняване”, напомни тя, но не уточни дали това е пряката причина за отлива.



“В момента в хотели са настанени над 63 000 жители на Украйна.Над 33 000 са потвърдените места за настаняване в общински ведомствени бази. Част от украинците са заявили, че желаят да напуснат страната, друга част излизат на свободен наем или отиват при близки и познати”, посочи шефът на агенцията. Тя подчерта, че програмата за настаняване на бежанци в хотели с държавна помощ предварително е била уговорена да приключи до 31 май.


 


"Мярката е обезпечена с финансов ресурс и беше обявена като временна. От 1 юни влизаме във фазата на интеграцията - тези хора са имали време да се ориентират, да заявят дали биха работили и какво. Ако хотелиер прецени, че на собствени разноски може да приюти украински граждани, решението е индивидуално", допълни Тошева=


 


По думите й, притесненията на украинците са разбираеми, но никой няма да бъде оставен на улицата. "Украински граждани активно търсят работа. Със специален подход сме към хората от уязвимите групи - възрастни хора, болни, многодетни майки.


 


От утре влиза в действие дигитално приложение с въпроси, а отговорите ще дадат ориентир за тези, които са си намерили работа, какви са възможностите на съответното населено място да бъдат настанени... 70% желаят да започнат работа веднага, 17% биха започнали в период от 1 до 6 месеца. Над 60% са хората с висше образование, около 30% са хора със средно специално образование", продължи Тошева.


 


Напомняме, че според Агенцията по заетостта от 104 хил. украинци настаени у нас - едва около 2400 са започнали работа. От 16 май, ведомството стартира национална информационна кампания на открито за български и чуждестранни граждани, в т.ч. бягащите от конфликта в Украйна, които пребивавaт в България.


 


Кампанията На работа в БГ ще се проведе в рамките на 3 седмици.
 В същото време  статистиката сочи, че около 90 деца са в детски градини в страната, над 500 са в български училища. Центровете, в които майките ще могат да оставят децата си през деня, ще бъдат ясни още от началото на новата седмица.


 


 


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 17.05.2022 00:22

    американците псуват байдън, смятат го за руски агент, защото със задължителните ваксини е съсипал амер. армия

  • 002 Anonimen 16.05.2022 12:45

    Куфарите, влака и на украинските гари! Така го е казал украинският писател Булгаков в "Майстора и Маргарита". Слушайте го той е умен украинец и доказано не е фашист. Само сменяте от Киев в Москва, разбирайте го от България в Украйна и там проявявайте колкото искате претенции за каквото си пожелаете. Вие си избрахте зеленият клоун, сега му духате попарата. Вашите проблеми не са и наши, ние от фашисти нямаме нужда в България.

  • 001 Свиневъд 16.05.2022 10:09

    Да се махат от държавата ни тези нацисти. За българските деца капачки, за украинските бежанци дебели пачки. Тази измет, която само вее знамена и реве слава на Усрайна, вкарва директно зараза в държавата ни, която и без това е превърната в евроатлантическа КОЧИНА !!! Да ме прощават СВИНЕТЕ !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци