Чехите се нуждаят от специално разрешение, подписано от президента и министър-председателя, за да служат в чуждестранни военни сили

Свързани новини

12.05.2022 10:56

Чехия позволи на 103-ма да се бият за Украйна без съдебно преследване

Видян 1265 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Милош Земан предостави на 103 граждани на Чешката република специално освобождаване, което им позволява да се присъединят към украинската армия, съобщиха от канцеларията му в сряда. По официални данни около 400 доброволци са подали молба за освобождаване с цел да се бият за Украйна срещу Русия.




Чехите се нуждаят от специално разрешение, подписано от президента и министър-председателя, за да служат в чуждестранни военни сили. В противен случай ги грози съдебно преследване у дома и евентуално петгодишен затвор. Според местни медии някои чешки граждани вече се сражават в Украйна.




Изключенията от наказателна отговорност, подписани от президента тази седмица, са част от споразумение, постигнато с министър-председателя Петр Фиала през март. По това време Земан се обявява против даването на разрешение на доброволци да се присъединят към украинските сили. Коментирайки освобождаването от отговорност в сряда, неговият говорител заяви, че президентът подкрепя всички форми на подкрепа за Украйна.




Министерството на отбраната разглежда всеки случай поотделно в сътрудничество с Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи, преди да изпрати документите за одобрение в кабинета на президента. 103-те искания са около една четвърт от общия брой, съобщи то. Кабинетът на министър-председателя съобщи, че Фиала ще положи подписа си върху тях.




 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец