Майкъл Гилдей призова за "цялостен правителствен подход към възпирането на Китай", като заяви, че страната "ни предизвиква чрез всички инструменти на своята национална мощ"

Свързани новини

29.04.2022 11:46

Пекин използва "всички инструменти" на своята "национална мощ", за да предизвика САЩ: US началникът на Военноморските сили

Видян 1370 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Високопоставен американски военен офицер определи Китай като "фокусна точка" за военноморските сили, като се позова на "феноменалния растеж" на пекинската армия и амбициозните ѝ цели за следващите години.




По време на събитие, организирано от Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) в четвъртък, началникът на военноморските операции адмирал Майкъл Гилдей призова за "цялостен правителствен подход към възпирането на Китай", като заяви, че страната "ни предизвиква чрез всички инструменти на своята национална мощ"




"Със сигурност ги уважаваме много заради способността им да учат и да се развиват", каза той. "Като се замислим за фактите, свързани с Китай и техния феноменален растеж във военно, но и в икономическо отношение, не само в регионален, но и в световен мащаб - те са надхвърлили всеки срок, който някога са си поставяли. "


 


 


Адмиралът отбеляза, че макар Пекин да си е поставил срок до 2050 г. , за да се превърне в "глобална сила", оттогава той е изместил тази времева рамка - първо до 2035 г. , а неотдавна и до 2027 г.
 
 


"И така, ние приемаме много сериозно тази рамка от 27 г. , за която президентът Си [Дзинпин] говори публично", каза Гилдей и добави, че Вашингтон се стреми да поддържа способности за "борба тази нощ", ако е необходимо.
 
 
 
Що се отнася до запазването на предимство пред китайските сили, Гилдей заяви, че би желал да види повече средства, предназначени за "оръжия, които ще имат значение в битка", като твърди, че Конгресът трябва да "увеличи максимално вътрешните производствени линии за оръжия с обхват, скорост, смъртоносен характер и способности през 2023 г. " Той добави, че САЩ са запазили "трайни предимства" с подводните си сили, както и в областта на квантовите компютри, изкуствения интелект и безпилотните превозни средства и кораби.
 
 


 Запитан за американското сътрудничество със съюзническите държави в Азия, служителят на Военноморските сили отбеляза, че е прекарал доста време с колегите си в Индия - страна, която според него е "огромен стратегически партньор в бъдеще" по отношение на противопоставянето на Китай в Индо-Тихоокеанския регион.
 
 
 
"Ако сте загрижени за Китай, не можете да изградите военноморски флот достатъчно бързо, за да разберете какво се случва в Индийския океан", каза Гилдей, обобщавайки дискусиите си с индийски служители. Той отбеляза, че Ню Делхи се е "присъединил към коалиционните морски сили в Пети флот" - многонационална структура, ръководена от САЩ, която действа във водите край Близкия изток, Африка и Южна Азия.
 
 
 
Коментарите на Гилдей са в унисон с подобни изказвания на американски официални лица през последните години, а администрацията на Байдън неведнъж е посочвала Пекин като основен конкурент на Вашингтон на световната сцена. Откакто Джо Байдън встъпи в длъжност през 2021 г. , военните извършват почти ежемесечни преходи през спорния Тайвански проток, който Китай смята за част от своята морска територия, както и през други райони на Южнокитайско и Източнокитайско море.
 
 
 
Пентагонът също така неведнъж е призовавал законодателите да увеличат финансирането на свързаното с Китай "възпиране", включително изграждането на многомилиардна мрежа от "високо оцеляващи ракети с висока точност на удара", разположена недалеч от бреговете на Пекин.

 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец