На 4 април ВСС допусна до цялостно разглеждане пет от тях – казусите с полицейското насилие на протестите през 2020 г., Осемте джуджета, Емилиян Гебрев, за случайното разпределение на делата, както и за указанията във връзка с транспортните престъпления. Частично бяха допуснати случаите с Елена Йончева, делото Баневи срещу България и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации

Свързани новини

20.04.2022 16:45

Надежда Йорданова обжалва отказа на ВСС да разгледа в цялост всички случаи за освобождаването на Иван Гешев

Видян 1242 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Правосъдният министър Надежда Йорданова даде на съд четири решения на Висшия съдебен съвет, с които кадровиците отказаха да се занимават с част от случаите, сочени от нея като основания за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.


 


В предложението си Йорданова изброява девет основания, въз основа на които иска отстраняването на Гешев. Главният прокурор на свой ред отхвърли всяко твърдяно нарушение.


 


На 4 април ВСС допусна до цялостно разглеждане пет от тях – казусите с полицейското насилие на протестите през 2020 г., Осемте джуджета, Емилиян Гебрев, за случайното разпределение на делата, както и за указанията във връзка с транспортните престъпления. Частично бяха допуснати случаите с Елена Йончева, делото Баневи срещу България и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. Единственият изцяло недопуснат случай е с акциите на баща му в производителя на млечни продукти Жоси. Мотивите на ВСС бяха, че част от твърдените нарушения не са извършени в рамките на мандата на Гешев, а последният пък е много по-отрано.



В жалбата си до ВАС Надежда Йорданова заявява: „Поддържам доводите си, че уронването на престижа на съдебната власт, когато се касае за висока длъжност като тази на главния прокурор, може да обхваща и поведение преди встъпването му в длъжност, поради обстоятелството, че, за да встъпи дадено лице в длъжност главен прокурор на Република България, то следва да отговаря на високи морални изисквания… Поради това не мога да се съглася, че може да се раздели във времето деятелността на магистрата и да се приеме, че липсата на морални качества не е основание за вземане на решение по чл.175, ал. 5 ЗСВ“.



„С оглед гореизложеното, считам, че от основно значение е изследването на въпроса кога в публичното пространство са станали известни обстоятелствата, съдържащи се в предложението ми по чл. 175, ал. 5 ЗСВ, с които е уронен престижът на съдебната власт“, посочва правосъдният министър.



В тази връзка тя моли ВАС преписката да бъде върната във ВСС с указания за разглеждане и произнасяне по нея.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния си ум

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния