По прогноза през 2022 г. 7966 лекари ще бъдат в пенсионна възраст

Свързани новини

22.03.2022 18:00

73% недостиг на лекари, 90% на медсестри

Видян 2471 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 60% са медиците у нас са на над 50 г., сочи изследване Индекс на болниците, представен по време на дискусия на тема Кадровият дефицит в здравеопазването - последици и нужда от промени. В момента средната възраст при лекарите в България е 53 г., за джипитата - 56 г., отчете шефът на БЛС Иван Маджаров.  Общо те са 31 000, повечето жени, но само 18% са от 31 г. до 50 г.


 


При това 1/3 от всички лекари бъдат в София, Северозападният район е с най-малко специалисти. В областите Смолян, Видин, Ямбол, Кърджали най-голям проблем с липсата на кадри. Най-много медици у нас са починали по време на ковидните години: 2021 г. - 505 и 2022 г. - 723.


 


По прогноза през 2022 г. 7966 лекари ще бъдат в пенсионна възраст, през 2028 г. - 12 400 лекари, през 2032 г. - 16 000, което се равнява на 54%.


 


"Проблемът с кадрите се превръща в проблем за националната сигурност и трябва да се адресира на ниво МС и президент, не само в МЗ", категоричен е Маджаров.


 


 


„Практически ще се самозакрием - ако не се промени нещо. Общопрактикуващите лекари и доболничната система ще се самозакрият до 5-6 г., за да не се случи това, цял випуск всяка година трябва да отива там", алармира шефът на БЛС.


 


“73% от шефовете на лечебни заведения  у нас отчитат, че в болницата, за която отговарят, има недостиг на лекари, а 90% казват, че има недостиг на медицински сестри”, посочи социологът Първан Симеонов по време на дискусията.


 


Специалностите, в които има най-голяма липса на специалисти са: анестезиология, оперативно лечение, кардиология, неонатология, хирургия и т.н. На въпроса "Има ли дейности, за които няма специалист и се работи на договор с друго лечебно заведение - 35% отговарят с "да". Като това са средно до трима щатни специалисти, най-вече в токсикологията, микробиологията, съдовата хирургия. 85% от специалистите са на граждански договор. 



Последицата от недостига на лекари е главно голямото текучество. Причините са "прегаряне" на персонала и трудно осигуряване на 24 ч. дейност, некачествено лечение в немалка степен.


 


В 41% от лечебните заведения има голямо текучество на лекари по следните причини - пенсионна възраст, заплащане и започване на работа в друго лечебно заведение, пренатоварване.


 


Недостигът на медицински сестри е в специалностите: анестезиология, хирургия, педиатрия, кардиология, вътрешни болести. При тях текучеството е 57%. Основните причини отново са "прегаряне" на персонала и увеличаване на възможността за грешка, лоши условия на труд, разкриване на места в частни болници, преместване в друга държава.


 


В крайна сметка недостигът на персонал понякога води до преструктуриране и до дори затваряне на лечебно заведение.


 


 Като проблем бе отбелязан и недостатъчният брой кадри от медицинските университети в страната, както и липса на модерна апаратура. "Трябва да се мисли сериозно за броя на лечебните заведения в страната", подчерта Симеонов.


 


Напомняме, че за недостига на лекари и сестри вкара болниците в България и Румъния алармира още през 2020г. Der Tagesspiegel. Според изданието от 2007 г., когато двете страни бяха приети в ЕС, 53 000 медици са емигрирали на Запад, повечето - в Германия. Тогава кабинетът Борисов 3 сам призна, че сме 125-о място по задържане и на 121-во по привличане на таланти - професионалисти.




Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.