Банката на Русия въвежда временни ограничения за операции с пари в брой

Свързани новини

09.03.2022 10:03

Банката на Русия въвежда временни ограничения за операции с пари в брой

Видян 1177 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Банката на Русия въвежда временни ограничения за операции с пари в брой, съобщиха от регулатора.




"Банката на Русия от 9 март до 9 септември 2022 г. установява следната процедура за издаване на средства от депозити в чуждестранна валута или сметки на граждани. Всички средства на клиентите по валутни сметки или депозити се съхраняват и отчитат във валутата на депозита, като клиентът може да изтегли до 10 000 долара в брой, а останалата част от средствата - в рубли по пазарен курс в деня на издаването им", обяснява Банката на Русия.




По време на периода на временните ограничения валутата ще се емитира в щатски долари, независимо от валутата на сметката. Другите валути ще бъдат конвертирани в долари по пазарния курс в деня на емисията. Централната банка отбелязва, че валутата ще може да се получи на касите на банката.


 


Гражданите могат да продължат да държат средства в депозити или сметки в чуждестранна валута.




"Всички средства се съхраняват и отчитат във валутата, в която е открита сметката или депозитът. Условията за депозита или сметката не се променят. Лихвата по депозитите ще се изчислява както обикновено, във валутата, в която е открит депозитът", отбелязва регулаторът.


 


 


През периода на временните ограничения банките няма да продават валута в брой на гражданите. Гражданите ще могат да обменят валута в брой за рубли по всяко време и на всякаква стойност.




"Клиентите на всички банки, без изключение, могат да получават средства от своите депозити или сметки в чуждестранна валута. На банките може да им отнеме няколко дни, за да доставят необходимата сума в брой в конкретен клон", посочва Централната банка.




По данни на регулатора около 90% от валутните сметки в руските банки не надвишават сумата от 10 000 долара. Това означава, че 90% от притежателите на депозити или сметки в чуждестранна валута ще могат да получат изцяло средствата си в брой.




Гражданите ще могат да откриват нови сметки и депозити в чуждестранна валута. Докато действат временните ограничения за операции с валута в брой, ще бъде възможно да се теглят средства от тези сметки в рубли по пазарния курс в деня на издаването им.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -