Най-засегнат от цялата история няма да бъде Газпром, а обединените от него енергийни гиганти на Европа

Свързани новини

23.02.2022 15:19

OMV, Shell, E.ON, ENGIE и още 2 гиганта губят поне по €1 млрд. без Северен поток 2

Видян 2692 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Енергийните гиганти на Европейския съюз ще загубят поне по милиард евро всеки, ако спре Северен поток 2, стана ясно след изявлението на немския канцлер Шолц по темата. Всъщност, оказа се, че той не спира проекта. Заповедта му е за „задържане на техническия доклад”, който е важен елемент от сертифицирането на 2-те пълни от месеци с руски газ тръби.




Най-засегнат от цялата история няма да бъде Газпром, а обединените от него енергийни гиганти на Европа. Той е с 3 от 9 млрд.евро общи инвестиции
и участие в тръбите от новите руски находища към Западна Европа. Енергийните гиганти от ЕС държат другите 6 млрд.




Начело е най-голямата в света фирма за възобновяема енергия ENGIE. Тя е френска с държавно участие и развива дейност на няколко континента със 171 000 служители и 60 млрд. евро оборот годишно.




В клуба на губещите милиарди са също добре познатите с бензиностанциите си у нас нидерландско – британски Royal Dutch Shell и австрийския гигант OMV. Във втория случай от цялата работа временно може да спечели България, тъй като Виена би могла да заяви количества през нашия ръкав на Турски поток, в който при Борисов 3 данъкоплатците инвестираха 3 млрд.лв., а в момента той няма шанс да носи дори 50 млн. долара годишно за първи път тази година, т.е. е напълно нерентабилен. От месеци по тръбата Унгария получава синьо гориво през нас, а оттам може да отива и към съседна Австрия.




Немският гигант Е. ОN с 41,4 млрд.евро оборот, който преди години държеше североизточното бг ЕРП, също е сред ударените от задръжката на Шолц, като се предполага, че именно тази фирма усилено ще лобира, когато шумът около Украйна позатихне, проектът да стартира скоростно.




Uniper, който се отдели от Е. ОN е друга засегната немска мега компания, която е инвеститор и деен участник в Северен поток 2. И също ще иска той да тръгне възможно най-бързо.


 


Wintershall Holding GmbH, която е най-големият играч в Германия, но и в много други държави по добива и транзита на петрол и газ също е ударена от задържането на проекта. Тя е притежание на концерна BASF.


 


Кирил Пламенов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 НЕ ГИ СЪЖАЛЯВАМ 25.02.2022 12:38

    След като искат да печелят от наш гръб и не се допитват до източно европейските страни какво бъдеще ги чака - ще бъде така ! Източно европейците щяха да ги посъветват да нямат никакво взаимодействие с Русия и с руски капитали ! Ето ви го резултата от апетита да печелите пари с руснаците !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да