Свързани новини

09.06.2009 17:45

В София строят детски градини за 879 евро кв.м.

Видян 3312 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Един квадратен метър разгърната застроена площ на детска градина в София излиза 1720 лева или 860 евро. Конкретният пример е забавачка в столичния район „Подуяне“, чиято площ е 2500 кв.м. Стойността на строежа е 4,3 млн. лв., каза за 19` шефът на дирекция „Образование“ към Столичната община Мария Минчева.
В случая общината дава четири пъти повече, коментираха пред 19`строителни предприемачи. Когато строежът е върху собствен терен, както е в тези случаи, цената на кв. м. разгърната застроена площ е 250 евро, обясниха специалистите. Ако пък теренът не е собственост на поръчителя, тогава стойността на един кв. м. е около 450 евро.
Тоест, кметството щедро плаща над два пъти по-скъпо за кв. м. строеж на детска градина. При това в условията на световна финансова криза, когато цените са свити и стойността на кв. м. ново жилищно строителство е едва 350 евро.
Забавачката, чието построяване ще погълне над 4 милиона лева, е в кв. „Левски-В“. Проектирана е за шест групи – четири градински и две яслени за 160 деца.
Друг строеж на детска градина, в която трябва да има с група по-малко, също се състезава за приза - „най-скъп строеж“. Нейната разгърната застроена площ също е 2500 кв. м., които ще струват 3,5 млн. лв. или, кв. м. е с 320 лв. по-евтин от този на обекта в Подуяне, само 1400 лв., които са равни на 700 евро.
Николай Белалов от Дискусионния клуб за социална местна политика (ДКСМП) каза, че разполагат с проект за строеж на детска градина за 150 деца на стойност 600 хил. лв. В цената не са включени теренът и обзавеждането. Като се прибавят и те, стойността на една забавачка би трябвало да е между 1,5 млн. лв и 2 млн. лв., са изчислили от Клуба за социална политика. Двата строежа, които посочихме като пример, излизат повече от два пъти по-скъпи от нормалното.
Обществениците са пресметнали, че за 60 детски градини ще са необходими близо 120 млн. лв. Факт е, че пари има, но няма административен потенциал те да бъдат усвоени, каза Белалов. В подкрепа на това той припомни, че през 2007 г. на „Московска“ 33 не можаха да усвоят 130 млн. лв. от общинските пари.  През 2008-а пък свиха тази сума до 30 млн. лв. като прехвърлиха 70 милиона към строежа на метрото. 
През февруари 2008 г. кметът Борисов заяви пред заседание на Общинския съвет, че има фирми, които строят детска градина за 15 дни, припомниха пред 19` от ДКСМП. Такива със сигурност няма. Има обаче фирми, които могат да направят това за месец, месец и половина, сочат данни на клуба. При това на далеч по-добра цена, от тези, които общината договаря. 


Строителството на 4 детски градини, които трябваше да бъдат готови до края 2009 г., изобщо не е започвало. Това е установила проверка на Дискусионния клуб за социална местна политика. Едната е в Оборище, две са в Красно село и друга е в Слатина. Спряно и недовършено пък е строителството на тези в село Казичене, район Панчарево. Откритите градини в район Кремиковци са единствените места, където пък няма дефицит на места. От Клуба припомнят казаното през февруари от кмета Бойко Борисов, че общината трябва да изгради 60 детски градини, за да реши проблема с липсата на места в София. До този момент обаче това не се случва.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби