Свързани новини

24.01.2022 17:08

Петролът пада, бг дизелът пак скача, КЗК и КЗП на Нинова мълчат

Видян 4388 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дизелът в София достигна котировка от 2,60 лв. Това е повече, отколкото струваше при петрол 140 долара преди няколко години. Смешното е, че при 86, 50 долара за сорта Брент (2% спад) на пазарите вчера, колкото имахме и на 20 октомври, тогавашната цена на дизела по софийските бензиностанции беше с 20 стотинки по-ниска.


 


Същата работа важи и за бензина, който върви с няколко стотинки по-евтино. Което също е необяснимо – как може отпадният продукт да струва повече от основния. Както казват юристите „няма логика, но има практика”. Юрист е и шефката на уж независимия орган по контрола върху цените на горивата КЗК Юлия Ненкова, но за нея по-долу.


 


Както преди години, така и преди месеци другите съставки в стойността на горивата – акциз, ДДС и данък печалба бяха абсолютно същите. Тоест, не става въпрос за обективни фактори, а за немаскирана кражба от джоба на българите. И то не само на шофьорите. Цените на горивата автоматично се пренасят върху стойността на всички стоки и услуги у нас. И се оказват сериозен проинфлационен фактор. Повечето търговци, също като продаващите горива, ги вписват предварително в цените.


 


Интересно е, че при падането от октомври до края на декември на цената на петрола с 22%, което би значело поне 55 стотинки надолу, на българските бензиностанции тази работа не се отрази по никакъв начин надолу. Корекцията дори при потъването на котировките беше само една – нагоре.


 


Щом след първата седмица на януари цените на нефта тръгнаха нагоре, нашите търговци обаче веднага започнаха да ги бутат. Така за 10 дни ги увеличиха с 9 стотинки, което си е 3,5%.



И стигаме до основния въпрос – кой е виновен?



Защото, както мъдро е посочил българският народ: „Не е луд, който яде баницата, а който му я дава”.
Уж независимят орган Комисия за защита на конкуренцията, чийто мандат ГЕРБ, ДПС и БСП удължиха специално с две години, понеже щеше да е приключил още миналата, е пряко отговорният за контрола на цените на горивата.


 


Това е същата КЗК, която проверява, проверява и накрая реши, че нямало било картел при горивата у нас. Това, което виждаме като абсолютно еднакви цени на бензиностанции от различните вериги в реалността, било само „усещане”, както казваше за корупцията по времето на старата власт виднит й представител – вечно невинния и вечно ползващия чужди апартаменти, вили и джипове Владислав Горанов.


 


Същия, чийто личен автомобил е регистриран, преди да е произведен – още едно чудо да старата администрация, та се оказа и краден, пък клониран и т.н.


 


Комисията е оглавявана от Юлия Ненкова, бивш заместник-кмет на София


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец