Иракският национален музей все още крие съкровищата си
01/04
05.10.2008 10:05

Иракският национален музей все още крие съкровищата си

Видян 3496 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Иракския национален музей фриз изобразява асирийския владетел Саргон ІІ, управлявал империя на територията на днешен северен Ирак, разбивайки крепостни валове, докато войниците му обезглавявали напред.


Великолепните каменни релефи - от двореца на управник, който плячкосвал градове - самите те станаха обект на атаки от страна на грабители и вандали 2700 години по-късно, когато ръководеното от САЩ нахлуване в Ирак остави музея открит за безконтролни кражби. Насилието спадна до най-ниското си ниво от 4 години насам в цялата страна в последните месеци и артефактите струят обратно - около 6000 от приблизително 15 000 са били върнати обратно след като са изчезнали само за дни през 2003 г. Но иракските власти не възнамеряват до отворят отново музея докато не осигурят безопасното съхраняване на експонатите там. Днешен Ирак е бил дом на империи, които са възниквали и са изчезвали в продължение на хиляди години в Месопотамия, люлка на човешката цивилизация между реките Тигър и Ефрат. Една от най-древните колекции в света от съкровища на Месопотамия остава в по-голямата си част заключена. Вътре, само малка част от съдържанието е изложена, голяма част от което е поставено под прашни пластмасови листове. Един от най-ценните експонати е фино декорираният златен кралски шлем, изработен преди около 4 400 години. Друга е тиара със златни цветя. /Ройтерс



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови