Свързани новини

08.06.2009 11:35

Новият Европейски парламент е десен

Видян 1461 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Наказвайки управляващите, подкрепяйки екстремистите или поставяйки на преден план местни проблеми, ето как гласуваха 27-те страни от ЕС, обобщава АФП, цитиран от БГНЕС.


В Австрия евроскептичен кандидат отбеляза значителна победа, а управляващите социалдемократи понесоха най-тежкото си изборно поражение.
В Белгия десните партии, искащи по-голяма автономия във Фландрия, получиха обществена подкрепа, а преговорите за реформи засенчиха европейския вот.
В България дясно-центристката опозиционна партия ГЕРБ победи социалистите от управляващото мнозинство на Сергей Станишев.
Във Великобритания спечелиха консерваторите, управляващите лейбъристи останаха трети дори след евроскептиците. Крайнодясната Британска национална партия спечели 2 места, което накара депутатът Тони Лойд да заяви, че много хора трябва да се "засрамят" от начина, по който са гласували.
Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел удържаха победа над лявоцентристките си опоненти в изборите, които се смятат за "суха тренировка" за общите избори през септември.
В Гърция управляващите консерватори понесоха първото си поражение от 5 години. Социалистическата опозиция удържа победа срещу преследваната от скандали Нова Демокрация.
Близо 60% от датчаните гласуваха, определяйки освен евродепутатите и промяната в законите за наследяване на монархията. Броенето на гласове продължава в датските територии, но опозиционните социалдемократи спечелиха.
В Естония най-голямата опозиционна партия, Партията на центъра, получи обществената подкрепа и 2 депутатски места в ЕП.
Кипърската опозиционна консервативна партия спечели повече гласове от комунистите на президента Димитрис Христофиас, но загуби едно от трите си места.
В Чехия, която е ротационен председател на ЕС до края на месеца, участваха под 28% от гласоподавателите. Подкрепяните от президента Вацлав Клаус евроскептици не спечелиха място.
Националистите и евроскептиците от "Истинските финландци" спечелиха първите си депутатски места. Управляващите партии отбелязаха загуба на обществено доверие.
Дясната партия на френския президент Никола Саркози спечели около 28% от гласовете на изборите за ЕП, като остави опозиционните социалисти назад със 17%. Председателят на Националният Фронт на Франция Жан-Мари льо Пен, заяви, че партията му е станала "жертва" на "медиен бойкот", а избирателната кампания е била "манипулирана".
В Унгария дясноцентристката опозиционна партия Фидес спечели решителна победа с 56,37% от гласовете. Управляващите социалисти загубиха половината си поддръжници и 5 депутатски места.
В Ирландия партията на премиера Брайън Коуен понесе загуба в паралелните местни избори. Главната центристка опозиция Файн Гейл излезе начело на тези избори, очаквайки резултатите от европейските избори.
Италия беше страната с най-силно участие в изборите за ЕП с 65% избирателна активност. Премиерът Силвио Берлускони спечели победата с 35,5% от гласовете, въпреки скандал, развод и разследването за злоупотреба на държавни средства.
Новата латвийска партия Граждански Съюз спечели 24,32%, докато партията на етническите руснаци в страната Център Хармония беше втора с 19,53% от гласовете.
В Литва консервативната партия на премиера Андриус Кубилиус получи 26,53%, но участваха само 20,57% от избирателите.
В Люксембург екзитполовете показват, че Социал-християнската партия на премиер Жан-Клод Юнкер лесно е спечелила законодателните избори. Едновременно с това бяха проведени и изборите за ЕП. Партията е спечелила от 55% до 57% т гласовете срещу 40% за Националистическата партия.
Крайнодясната Партия за Свобода на Холандия беше големият победител на изборите в страната, печелейки 17% от гласовете и 4 от 25-те холандски места в първата си европейска кампания.
В Полша управляващата либерална гражданска Платформа спечели 45,3%. Партията на близнака на Лех Качински, Ярослав, получи 29,5%.
Португалския премиер Жозе Сократес и неговите социалисти понесоха тежка загуба, докато гласоподавателите се преместиха в крайно ляво, показват почти пълните резултати.
В Румъния екзитполовете показват, че крайнодесните се завръщат в камарата заедно с левите социалдемократи и десните либералдемократи, които образуват румънската управляваща коалиция.
В Словакия управляващата лява партия Смер получи 32,01% от гласовете, но ултранационалистическа партия спечели място сред едно от най-ниските избирателни активности в Европа с 19,64%.
Словенската опозиционна дясноцентристка Демократическа партия разгроми управляващите социалдемократи.
В Испания консерваторите от опозицията победиха социалистите на Сапатеро в изборите, които се считат за тест за правителството по време на най-тежката рецесия от 15 години и нарастваща безработица.
Шведската Пиратска Партия, която иска да легализира обмена на файлове през Интернет и да засили защитата на личните данни в мрежата спечели първото си място в Европейския Парламент.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак