Свързани новини

30.12.2021 09:24

56% по-защитени от Омикрон са буустнатите

Видян 3537 пъти | Коментари 7
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Omicron не може да избяга от втората линия на защитата на тялото. Ключова част от втората линия на защитата на имунната система - нейните Т клетки - са много ефективни при разпознаването и атаката на варианта на Omicron, като по този начин предотвратяват прогресирането на повечето инфекции до критично заболяване, показва ново проучване, предаде Ройтерс.

Мутациите на Omicron му помагат да избяга от антителата, първата защитна линия на тялото срещу инфекция. Изследователите спекулират, че други компоненти на имунния отговор все още ще са насочени към Omicron, но досега няма доказателства.

В експерименти с епруветки, изследователи в Южна Африка изложиха копия на вируса на Т клетки от доброволци, които са получили ваксини от Johnson & Johnson (JNJ.N) или Pfizer(PFE.N)/BioNTech(22UAy.DE) или които не са били ваксинирани, но са развили свои собствени Т-клетки след заразяване с по-ранна версия на коронавируса.

„Въпреки обширните мутации на Omicron и намалената чувствителност към неутрализиращи антитела, по-голямата част от Т-клетъчния отговор, индуциран от ваксинация или естествена инфекция, кръстосано разпознава варианта“, съобщиха изследователите.

„Добре запазеният Т-клетъчен имунитет към Omicron вероятно ще допринесе за защита от тежък COVID-19“, което подкрепя това, което южноафриканските лекари първоначално подозираха, когато повечето пациенти с инфекции с Omicron не са се разболели сериозно.

Бустерите намаляват риска от предаване на Omicron в домашни условия.

Шансовете ваксинираните хора да се заразят с вируса, ако член на домакинството се зарази, са почти три до четири пъти по-високи при Omicron, отколкото при Delta, но бустерните дози намаляват този риск, показват нови открития.

Изследователите анализираха данни за начина на заразяване, събрани от близо 12 000 заразени домакинства в Дания, включително 2225 домакинства с инфекция с Omicron. Като цяло имаше 6397 вторични инфекции през седмицата след първата инфекция в къщата. След отчитане на други рискови фактори, степента на разпространение на вируса от човек на човек при напълно ваксинирани хора е приблизително 2,6 пъти по-висока в домакинствата с Omicron, отколкото в домакинствата с Delta, съобщиха изследователите в понеделник на medRxiv преди партньорска проверка. Бустер ваксинираните хора са били близо 3,7 пъти по-склонни да се заразят в домакинствата на Omicron, отколкото в домакинствата на Delta, установиха те.

Гледайки само домакинствата на Omicron, обаче, бустер ваксинираните хора са с 56% по-малко вероятно да се заразят в сравнение с ваксинираните хора, които не са получавали бустер. И като цяло, когато бустер-ваксинираните хора за първи път донесат вируса вкъщи, те са по-малко склонни от неваксинираните и ваксинирани, но не подсилени хора да го предадат на други хора.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 007 Книгата на Робърт Кенеди, разкриваща „Истинският Антъни Фаучи“, беше най-купуваната нехудожествена книга в Amazon тази седмица! 01.01.2022 15:24

    Как изобщо е публикувана тази книга в днешния цензуриран свят? „Под ръководството на д-р Фаучи, алергичните, автоимунни и хронични заболявания, които Конгресът специално възложи на NIAID да разследва и предотвратява, се появиха като гъби и засегнаха 54 процента от децата, спрямо 12,8 процента, когато той пое NIAID през 1984 г. “Д-р Фаучи не е предложил обяснение защо алергичните заболявания като астма, екзема, хранителни алергии, алергичен ринит и анафилаксия внезапно избухнаха в началото на 1989 г., пет години след като той дойде на власт.“ ... Книгата показва, че Фаучи е наистина лош човек, който е направил много лоши неща и трябва незабавно да бъде уволнен. Той също така показва напълно корумпирана система, която позволява да бъдат одобрени опасни лекарства. Всички трябва да се изправим и да се противопоставим на случващото се. Системата е силно повредена и корумпирана и трябва да бъде поправена възможно най-скоро. И накрая, не забравяйте, че президентът Байдън постави RFK, младши в списъка „Дезинформация“ на номер 2.

  • 006 Anonimen 31.12.2021 01:07

    За това в почти напълно ваксинираните гета в Европа ври и кипи от заразени! Не може да се прикрие истината вече! Тъй че спрете с глупавата си пропаганда кой ви вярва!?

  • 005 Картинно описаниое на 50% 30.12.2021 16:58

    Тури леву руку преку десну! А сега клати!

  • 004 Anonimen 30.12.2021 15:41

    Хайде пак фашистка пропаганда! Аз пък познавам хора от останалите проценти!

  • 003 Anonimen 30.12.2021 15:16

    омикроните са набутани в бустерките

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева