Свързани новини

16.12.2021 14:09

Утвърдиха образци на цифров К19 сертификат на ЕС за поставена бустерна доза

Видян 1761 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза срещу COVID-19 ще бъдат прегенерирани и могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно–информационна система (НЗИС) https://www.his.bg/ от 20 декември 2021 г. Новите образци са утвърдени със заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.


Това се налага, тъй като Европейската комисия промени начина на обозначаване на броя на поставените бустерни дози в цифровия сертификат за COVID-19 на ЕС. Според новите изисквания, които влизат в сила в целия ЕС от 1 януари, бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като „3/3“ в сертификата, а за еднодозовите - като „2/2”.


Всички желаещи да изтеглят европейски сертификат по новия образец могат да посетят интернет портала на НЗИС. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на поставената бустерна доза или номера на някой от предишните генерирани сертификати.


До този момент в ЕК нямаше единно становище за обозначаването на бустерна доза в европейския зелен сертификат и отделните държави можеха сами да решават как да индикират допълнителната ваксина. България, както и други европейски държави, прие подхода тя да се обозначава като „3/2“ при двудозовите ваксини и като “2/1” при еднодозовите.


Въвеждането на новите правила налага преконфигуриране на системата за европейски зелени сертификати, изградена от „Информационно обслужване“ АД по договор с Министерство на здравеопазването. „Издадените до момента документи ще продължат да са валидни на територията на ЕС, дори и бустерната доза да е обозначена в документа по различен начин от приетите нови правила“, каза изпълнителният директор Ивайло Филипов. До този момент са генерирани близо 195 хил. европейски сертификати за поставена бустерна доза.


Общият брой на издадените сертификати и удостоверения през Националната здравно-информационна система (НЗИС) е близо 6.2 млн. От тях общо 1.856 млн. са европейски зелени сертификати за ваксинация с разрешените ваксини. Общият брой на сертификатите за преболедували коронавирусната инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат, е над 276 хил., а удостоверенията за доказано преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест са близо 130 хил.


Системата е генерирала 2.747 млн. сертификата за отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, които са валидни съответно 72 часа и 48 часа от направеното изследване, а общият брой на удостоверенията за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказани чрез лабораторен тест, които бяха пуснати на 11 ноември 2021 г., вече надхвърля 230 хил.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 16.12.2021 22:36

    15 255 гледания за 6 часа!???? https://www.youtube.com/watch?v=_HJsEyiTiyM&t=1s

  • 002 Доктор 16.12.2021 19:27

    Свидетели ли сме на медицински абсурди. Това е par excellence медицински терор.

  • 001 ха ха 16.12.2021 14:49

    Голям майтап, намаляват се месеците и се въвежда нов образец, все пак са договорени предварително милиарди ваксини от началниците от ЕС, които и те горките чакат милиардите от производителите на ваксините

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

дева