Свързани новини

14.12.2021 21:07

Управляващите искат отстраняване на Гешев до 3 месеца

Видян 4107 пъти | Коментари 2
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новото коалиционно правителство си поставя за цел главният прокурор Иван Гешев да напусне поста си до три месеца. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Надежда Йорданова (Демократична България) пред Свободна Европа. "Това е сложен пъзел. Ние работим това да се случи до три месеца", каза тя.
Оставката на Иван Гешев беше поискана неколкократно както от лидерите на управляващата четворна коалиция, така и от премиера Кирил Петков.
По думите на Йорданова главният прокурор е пречка пред съдебната реформа и не работи в обществен интерес. Тя смята, че Гешев отказва да разследва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски.
Йорданова изтъкна, че управляващите работят по няколко сценария за отстраняването на главния прокурор. Оптималният е това да се случи след три месеца, а най-отдалеченият във времето: след изтичането на мандата на настоящия Висш съдебен съвет (ВСС) - т.е. през есента на 2022 г.


„Трябва да има механизъм, който да търси отговорност на главния прокурор. Не може да не си върши работата, изпълнението му да не отговаря на етичния кодекс на магистратите и да бъде оставено без последствия“, смята Йорданова.

Новият правосъден министър посочи, че работеща съдебна реформа е сравнително лесна за осъществяване и то в кратки срокове.
„Най-големият източник на злоупотреба от прокуратурата е да избират кога да не разследват случаи, когато има ясни данни за престъпления. Това е един от начините да се слага чадър“, казва Йорданова.

След изказването на Надежда Йорданова, Иван Гешев изживя истински катарзис. Той засипа с добри думи и похвали кабинета на Кирил Петков, както и президента Румен Радев.

"Ние имаме съвпадение с правителството на Кирил Петков за нулева толерантност към корупцията и престъпността”, каза Гешев.

Попитан дали може президентът да бъде мост между прокуратурата и МВР за изглаждане на различията между тях, главният прокурор отговори, че самият той няма различия и че е поканил вътрешния министър Бойко Рашков на среща, но не е получил отговор.

"Президентът е обединител, символ на обединението на нацията, той има определени правомощия в конституцията и в изпълнение на тези правомощия той може да извърши каквото прецени в интерес на българските граждани. Аз съм сигурен, че българският президент Радев работи в тази насока", похвали Гешев и Радев


Ето пълния текст на интервюто пред Свободна Европа:


- Дойде ли време за радикална съдебна реформа, г-жо Йорданова, тъй като именно Вашата политическа сила влезе в трети парламент с това обещание - радикална съдебна реформа?


- Времето за радикална съдебна реформа отдавна е дошло в България. Даже ние сме изостанали от този момент. В момента се намираме в ситуация, която ни дава оптимизъм, че най-сетне в парламента има мнозинство с воля да я реализира такава, каквато трябва да бъде. Както от гледна точка на законодателно ниво, така и все пак с готовност за започване на конституционен дебат.


- За законодателно ниво, дайте първо да минем през това, което правителството си е поставило първо за цел във Вашата програма. Откъде започвате? Всички стъпки, свързани с изменение на Закона за съдебната власт, закриването на специализирания съд и прокуратура, са написани в графата „незабавно“. Кое е най-незабавното?


- Има няколко неща, които трябва да свършим в рамките на следващите три месеца. Това е реформата в антикорупционната комисия т.нар. КПКОНПИ, закриването на специализираните съдилища и специализираната прокуратура, укрепването на съдийското самоуправление и промяна в някои от правомощията и начина на функциониране на Висшия съдебен съвет (ВСС), ограничаване на правомощията на главния прокурор и поетапно въвеждане на механизъм за обжалване на отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства.


- Едно по едно обаче. Започнахте с КПКОНПИ или иначе казано антикорупционната комисия. Вие и „Продължаваме промяната“ имахте радикално различни гледни точки. Вие не искахте КПКОНПИ да има повече правомощия. Оказа се обаче, че КПКОНПИ ще има повече правомощия, ще има и разследващи функции. Как го обяснявате това и всъщност Вие си отстъпвате от позицията и защитавате, че това е част от съдебната реформа, за която Вие твърдяхте, че е вредна преди.


- Позицията на „Демократична България“ през годините е била последователна и към настоящия момент ще изненадам нашите зрители, но не се е променила. Тази позиция е, че КПКОНПИ не трябва да действа по начин, по който да бъде бухалка в ръцете на властта, която да наказва неудобните и да прикрива удобните. Ние от тази позиция не сме отстъпили нито на йота. Как се разви позицията ни, така щото да се срещне с идеите на колегите.


- Нека да казваме нещата с истинските им имена. Как си променихте позицията, защото си променихте позицията.


-Дa, променихме я. Но да обясня, всъщност, къде намерихме баланса. Много добре знаем, че когато искаме да се случват неща, всяка от страните трябва да е готова да развие позициите си, дори това да означава промяна, но срещу определени баланси. Да, ние постигнахме съгласие с колегите от „Продължаваме промяната“, че на тази комисия трябва да бъдат дадени разследващи функции. Обратната страна на монетата обаче е – с повече гаранции за защита на правата на засегнатите лица. Веднага обяснявам какво означава това. Това означава възможност за съдебната защита и за съдебен контрол на всяко едно от действията, което твърде много навлиза в сферата на застрашените лица, така щото да не може да се узурпира власт и да се злоупотребява, от гледна точка на антикорупционната комисия.


- С даването на разследващи функции на КПКОНПИ не се ли създава една нова мини-прокуратура, концентрирана само върху финансите на обектите, с които ще се занимава?


- По конституция господар на обвинението е прокуратурата в Р. България. Това е позиция, която е конституционно установена и ние не я променяме и не застрашаваме по какъвто и да е начин.


- Аз практически Ви питам, иначе е ясно, че по конституция е така.


- Това, което правим на практика е, че всички тези действия, които извършва антикорупционната комисия от гледна точка на проверка, събиране на материали, ще могат да бъдат извършвани по начин, по който те да могат да събират доказателства, които да бъдат използвани в наказателния процес, в досъдебното производство и в последващите фази. Това на практика скъсява работата от наличието на един сигнал, който е със съмнение за някакви корупционни действия или потенциални престъпления, и достигането до приключване на производството, евентуално с преценка за привличане и повдигане на обвинение, или за прекратяване.


- По друг начин ще ви попитам. Не създавате ли нова, много мощна репресивна фигура в българския политически живот, а именно председателя на КОНПИ. И след заявката, че ще смените Сотир Цацаров, това не е ли обещание, че новите управляващи ще направят същото като предишните със свой по-мощен господар на КОНПИ?


- Нека да припомня, че това, което ние предвиждаме и предлагаме да бъде регламентирано, вече съществува в българската действителност. Това са разследващите функции на митническите органи и на НАП. Ние към този момент не сме установили те да злоупотребяват с тези правомощия. И защо това е така – именно защото има една съдебна защита при по-репресивните действия от тяхна страна. Всъщност това е по-чистият и по-ясният вариант, с по-добра защита на правата на хората, защото сега какво се получава? Събират се някакви СРС-та, правят се някакви проверки, събират се някакви материали и засегнатите хора нямат никакъв правен механизъм да се защитят. Събират се едни папки, държат се на трупчета и? Всъщност това е опасната сфера, това е ситуацията, която създава възможност за използване на институцията като бухалка към властта, защото събрани са някакви папки срещу различни хора, натискат се копчета в определени моменти и всъщност никой няма как да се защити срещу това.


- Как ще отстраните Цацаров, тъй като всъщност това беше една от заявките? Какъв ще бъде механизмът за това нещо? Чрез промяна в закона ще се прекрати мандатът или? Как го виждате?


- Има два варианта. Когато говорим за антикорупционната комисия ние в момента коментирахме само част от функциите ѝ, които са свързани с установяване, разследване на корупционни прояви. Втората част от функциите на комисията, всъщност отнемането на


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 15.12.2021 02:36

    И 13 000 показвания Какво означава това?

  • 001 Anonimen 15.12.2021 02:34

    за каквото и да се борите народа няма вяра по-вече във вас...Благодарение на нашият очакван Премиер днес! За 6 часа само канала на Цанов с колаж изказвания на Костадин Костадинов има 1600 Харесвания .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови