Свързани новини

05.06.2009 13:17

Яне Янев: Искаме проверка от МВР за регистрираните с нови лични карти

Видян 1682 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев даде интервю за БГНЕС в навечерието на изборите за Европейски парламент.


Високата избирателна активност е много важна за всички, но и за "Ред, законност и справедливост" според социологическа агенция "Скала", която прави специални изследвания за БГНЕС. Какво очаквате да се случи в неделя?


-В неделя очаквам българските граждани да дадат знак, че искат промяна – солидна, истинска, за да се премахне политическият фалш. За нас е много важно българските граждани да осъзнаят, че е време да се рестартира системата. Тази система доведе до беди, които нямат аналог в нито един предишен режим. Затова България е на прага пред ново много тежко изпитание. Необходимо е да дойдат нови политици с европейско мислене.


Изготвяте списък на топ 10 на корумпирани български политици. Вече обявихте челната тройка – Симеон Сакскобургготски, Ахмед Доган, Иван Костов. Какви доказателства имате и ще кажете ли още някой от тази десетка?


-Доказателствата са достатъчно солидни. Няма смисъл сега да интерпретирам и да правя анализи, но ще кажа, че нашите експерти са събрали солидни документи, данни и факти и тогава, когато ние обобщим целия доклад до Европейската комисия във връзка с моето посещение в Брюксел при еврокомисаря Жак Баро, тогава ще получите повече подробности.


Обвиняват ви, че сте пощенска кутия на определени служби. Имате ли връзка с тях и откъде получавате информация?


-Вие сте сериозен журналист, сериозно ли ме питате?


Така ви обвиняват...


-Тези, които ме обвиняват им проговаря гузната съвест, защото огромна част от тях служиха на бившите ченгета от Държавна сигурност, продължават и до ден-днешен. Огромна част от тях са свързани неразривно с БКП, някои са били и партийни секретари. В моя род нямам нито един комунист и нито един свързан по какъвто и да било начин с Държавна сигурност. А на тези, за които вие споменавате, самите глави са им пощенска кутия, защото са заредени с файловете на Андрей Луканов и наистина всичко това трябва да се изпрати в историята.


Вие твърдите, че политическата класа е корумпирана. Но и във вашата партия дойдоха членове от други политически сили. Не ви ли притеснява, че може не всички да са чисти и неопетнени?


-Вие не гледайте членската маса. Всеки български гражданин може да избира къде да членува. По-важното е кой изпълнява представителните функции и вижте нашата евролиста. В нашата евролиста има доказано почтени експерти и хора с европейско мислене и поведение. Такава ще бъде и листата за националния парламент.


Направихте ли проверка за принадлежност към бившите служби на ДС на кандидатите за евродепутати и за националния парламент?


-Да, категорично. В нашата листа виждате, че средната възраст на депутатите е 34 години. Всички без изключение имат повече от едно висше образование и всички без изключение владеят по два западни езика. Такива ще бъдат, пак повтарям, и депутатите.


Как гледате на купуването на гласове и според вас това реална опасност ли е за демокрацията?


-Да, това е изключително голяма опасност. БСП, ДПС и други партии – НДСВ, са впрегнали всички усилия в купуването на гласове. Феодализирали са цели ромски махали и общности и купуват наред. Ние искаме незабавна проверка от службите и най-вече от МВР колко са новорегистриралите се граждани с лични карти, които не са имали до момента изобщо. На практика това е един от начините за купуване на гласове, а другите са свързани с т. нар. "десетници", "стотници" и "хилядници", чрез които НДСВ успя да се задържи толкова време във властта.


Как успявате да намерите пари за кампанията?


-Това е тема, която многократно беше повдигана. Нашето счетоводство е абсолютно прозрачно. Всеки дарител подписва и декларация за прозрачност по образец на "Трансперанси". Ние имаме голяма членска маса – над 30 000 души. На последния конгрес имахме 5570 редовно отчетени делегати. Освен това имаме държавна субсидия – до момента над 300 000 лева, а не така, както лъжат. И освен това имаме подкрепата, разбира се на Уестминстърската фондация и нашите партньори от Консервативната партия на Великобритания и "Право и справедливост" в Полша.


Вие лично за себе си притеснявате ли се? Има нападки срещу вас, опитват се да ви съдят...


-Ни най-малко не се притеснявам, защото винаги справедливостта и истината побеждават.


Ако имате представител в европарламента, което ви го пожелавам, кои ще бъдат основните приоритети, по които ще работите там?


-Категорично ще има представител в Европарламента, но не един, а поне двама. И всички социологически проучвания, които са солидно платени в крайна сметка ще бъдат развенчани не от нас, а от българските избиратели.


А кои са приоритетите, по които ще работите в Европарламента?


-Приоритетите са три. Ние сме възложили на нашите евродепутати три големи каузи, които трябва да отстояват с всички сили. На първо място да направят всичко възможно от офшорните сметки и Швейцария тези пари, които бяха изнесени от българската мафия, от българския ъндърграунд и от корумпираните политици да бъдат репатрирани отново в България, защото те принадлежат на българските граждани. Задача №2 – това е да не допуснат Турция да влезе в Европейския съюз и да направят всичко възможно тази зараза наречена "доганизация" в България да не се пренесе и в ЕС. Защото много среди в Европейския съюз считат, че Доган е пета колона на Турция и то с основание. Задача номер 3 е да възстановят евросредствата чрез нов образ на България – чрез почтеност и последователност.


Когато бъдете в Народното събрание, кого бихте подкрепили там за създаване на правителство?


-Това е една много сериозна тема. Тя е много отговорна и не може да се прави каквото и да било предварително заключение. Но искам да кажа какво ние не бихме направили. Никога на никаква цена не бихме се коалирали с тройната коалиция – БСП, НДСВ и ДПС, с техните съюзници и сателити отглеждани от тях в лицето на "Напред", "Лидер" и други подобни. И също така ще направим опити да покажем пред обществото, че в България тези изкуствени проекти, тези царски и друг вид мистификации, производни на МВР и ДС, трябва да бъдат неглижирани и свити, за да може българската политическа система да се уравновеси и да стане европейска. Да има двублоков модел – леви и десни. Ние не искаме повече политическото пространство да се профанизира, да се сегментира и да бъде балканско. Затова ако се наложи да влезем в изпълнителната власт с ГЕРБ, ние ще им поставим седем предварителни условия. За БГНЕС ще издам три от тях: Условие номер 1 – цялостна декриминализация на политическия и икономически елит в България. Условие номер 2 – час по-скоро свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция, за да може съдебната система да бъде радикално реформирана, българският парламент да стане 100-120 депутати максимум и Конституцията да бъде проевропейска, а не прокомунистическа, както е в момента. Условие номер 3 – така наречените "царски имоти и гори" да бъдат върнати в патримониума на държавата.


Благодаря. Успех.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей