Свързани новини

23.10.2021 19:31

Отблъснаха най-голямата хакерска атака в историята: срещу сертификатите

Видян 2687 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 400 кибер атаки срещу Националната система за издаване на зелени К19 сертификати са неутрализирани само в рамките на няколко дни, съобщиха от Информационно обслужване. Според ведомството това е най-голямата хакерска кампания в България. Няма изтекли лични данни, твърдят от дружеството.

 “Компанията е осигурила възможно най-ефективната и модерна защита на инфраструктурата от подобни действия и успешно е успяла да отблъсне злонамерените атаки. Няма опити за пробив и намеса в системата, и изтичане на данни на потребители“, заявиха от Информационно обслужване.
Хакерски атаки започнаха малко след вземането на решението за задължителните зелени сертификати. Сайтът на здравната система се срина на няколко пъти още в четвъртък, когато е и най-мощният пик на безпрецедентната кибератака, но след това успешно поднови работа си.
В първите часове след оповестяването на мерките на все пак са издадени и свалени от системата рекорден брой зелени сертификати – над 106 000. Общо от 20 до 22 октомври включително от системата са изтеглени 318 413 докумета. За сравнение - от 1 до 19 октомври от системата са свалени едва 161 255.
Кибер ударите са дошли от най-различни точки на планетата: САЩ, Великобритания, Китай, Русия, Украйна, Тайланд, Бразилия и Индонезия, става ясно от данни на Информационно обслужване
  за географското разпределение на атаките.
На моменти зловредният трафик към здравния портал е надхвърлял 400 Gbps, което надвишава международната свързаност на държавата. Безпрецедентната атака от типа "отказ от услуга" /DDoS/ към портала https://his.bg/ е достигнала в пиковите часове между 30 до 80 млн. пакета в секунда, което е затруднило достъпа на потребителите. Това е една от най-големите DDoS атаки, правени срещу България някога. Компанията обаче е осигурила възможно най-ефективната и модерна защита на инфраструктурата от подобни действия и успешно е успяла да отблъсне злонамерените атаки.

Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 23.10.2021 23:53

    то -атака след атака.Подготвят ни за атаката по време на изборите.Трябва до 14 ноември да сме станали напълно равнодушни към всякакви атаки.

  • 001 Anonimen 23.10.2021 20:21

    Някой направил калпав сайт, не го тествал като хората и при над 100 заявки обявява кражбата за хакерска атака, така беше и с преброяването. Че и трафикът надвишил 400 гигабита в секунда, което било капацитетът на кухите лейки в държавата. Че те само торентите правят по толкова. Хайде стига с лъжите.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот