Свързани новини

18.10.2021 10:26

МОН хвана фиктивни почивки на ученици за 8 млн. лв.

Видян 1577 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Милиони левове държавна пара отидоха за детски лагери, които изобщо не са провеждани, обяви на брифинг образователният министър Николай Денков. Той огласи данните от проверки, извършени от вътрешния одит на МОН. Те установиха наличието на близо 300 хиляди фиктивни почивки на ученици, които са отчетени през 2019 г. и са платени с наши данъци, но за тях няма регистрации и не могат да бъдат доказани.
Става дума за договор с фирма Ученически отдих и спорт, която е собственост на МОН. Има 165 държавни имота. „Понастоящем в дружеството има 145 почивни бази”, сочи справка на министерството.

„Ръководството на фирмата не може да докаже почти 293 000 нощувки, които твърди, че е осъществило, и за които е получило средства от МОН”, обясни Денков. Той допълни, че за тях са платени 8 милиона лева. По думите му не са открити никакви документи, които да удостоверяват, че е имало такива почивки, извършени от дружеството. В тази връзка от МОН обявиха, че дават на главния прокурор и АДФИ търговско дружеството, на което е принципал.  
 „По договор от 2 юли 2019 г. Ученически отдих и спорт е длъжно на осигури отдих на малко над 48 хил. ученици в поне 30 бази за срок от 3 г. Не е ясно кои са базите, тъй като към документа не е приложен списък”, посочи Денков. Според установената практика МОН субсидира по 30,46 лева за всяка една нощувка, реализирана от ученик. Децата доплащат по-малки суми – 18 лв. за пълен пансион, 12 лв. за полупансион и 6 лв. за нощувка със закуска.
Фирмата е поискала и  получи от МОН плащане за общо 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв. При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца. А в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по Закона за туризма задължително се регистрират всички туристи, вкл. учениците, за периода от юли 2019 до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки на деца в бази на УОС. За тях МОН би трябвало да преведе само 186 293,36 лв.

Часове след брифинга Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод извършеното престъпление от общ характер във връзка в схемата за фиктивни почивки за ученици.



Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева