01/03

Свързани новини

07.10.2021 12:10

Николай Младенов е вторият БГ политик от Пандора

Видян 4236 пъти | Коментари 10
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Ексминистър от кабинета  Борисов 1 е новият фигурант в най-мащабното разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти. Николай Младенов е вторият политик, чието име фигурира в т. нар. досиетата Пандора, съобщи Bird.bg. Военен и външен министър, а преди това евродепутат от ГЕРБ, той се оказа притежател на офшорна фирма, която не е била декларирана по никакъв начин.
 Младенов е регистрирал въпросната компания на Сейшелите през швейцарски посредник. Това се е случило през август 2013 г., няколко месеца, след като напуска българската политика и седмица, след като става специален пратеник на ООН в Ирак. Дипломатът поема този пост на 2 август 2013, а фирмата Afron Enterprises Ltd. е учредена на 9 август.  Не е министър от края на март 2013 г. Младенов обаче не е декларирал фирмата в ООН, твърдят от разследващия сайт.

“Винаги съм уважавал журналистите и техния стремеж да стигат до истината и съм работил с тях в интерес на прозрачността. Затова разговарях с г-н Чобанов от Bird.bg и му благодаря за отзивчивостта и желанието да изясни нещата. Регистрацията на фирма, която се появява на мое име никога не е работила и никога не имала финансови потоци. През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта регистрирах фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започнах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха”, коментира Младенов пред Bird.bg. По думите му регистрираната фирма никога не e извършвала дейност и нямала сметки, и финансови потоци.





На директен въпрос от Bird.bg за несъответствието в датите на назначението му в ООН и регистрацията на фирмата Младенов заяви, че „не може да си спомни” как точно е "протекъл процесът", но каза, че той е започнал преди началото на мандата му в ООН.
От информацията в Досиетата Пандора се вижда, че Младенов май крие нещо - SFM е фактурирала по 600 евро на година за поддържане на регистрацията, която е била активна до 2018 г. Младенов увери, че се е свързал с фирмата и е получил документ, че тя не е активна оттогава.
Припомняме, че той започва политическата си кариера в СДС, където се издига до зам.-шеф. Депутат е в 38-мото НС. След напускането на старата десница е консултант в Световната банка, Международния републикански институт и Националния демократически институт в България, Афганистан, Йемен и други страни от Близкия изток.
След създаването на ГЕРБ става евродепутат от партията, а 2 г. по-късно, когато тя печели парламентарните избори през 2009 г. е избран първоначално за министър на отбраната, а от 27 януари 2010 г. до края на първия кабинет на Бойко Борисов е външен министър.
През  2011 г. сключва брак с Гергана Григорова, която от 2014 г. е съветник на вицепремиера Томислав Дончев.
Преди месеци Младенов е сред кандидатите за резервен премиер или дори потенциален кандидат-президент на ГЕРБ. В крайна сметка обаче той стана част от Вашингтонския институт за близкоизточна политика.
Напомняме, че Делян Пеевски е другият от двамата наши политици, чиито имена излизат в мащабното разследване Пандора как световни публични фигури са използвали данъчни убежища за лична облага. Според публикациите двамата притежават тайни сметки за над 1 млрд. лв. в чужбина, което засега не сме видели в документи.


Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 010 Anonimen 07.10.2021 17:03

    Ма така му се пада, като не взима пример от кумеца си. Офшорки-мофшорки. Дръж си парите в чекмеджето на нощното шкафче, няма как някакви хакери да го хакнат. Е винаги има риск от Мата Хари, ама няма пълно щастие.

  • 009 Anonimen 07.10.2021 16:59

    Да имаш офшорна фирма НЕ е престъпление...Укоримо е че Младенов някак е "забравил" да я декларира!!!И то като високопоставен чиновник в ООН!!!То и в България едри фирми са всъщност собственост на офшорки-"Бела България, Винпром Пещера"...

  • 008 Anonimen 07.10.2021 16:57

    Яко се филтрират тези досиета. Забелязал съм, че не излизат такива за близки до Отворено Общество, близки и към момента имам предвид. Изваждат се неудобните хора от техните противници, доста добре се пипа.

  • 007 Anonimen 07.10.2021 16:10

    Няма начин кумецът на крадливата Мутра да е по-различен от него. Този предател на бълг.интереси беше готвен от Мутрата и за техен кандидат президент, ама работата се разсъхна от отрицателното мнение на хората. Подготвил се е човека да пълни сметката с мръсни пари, но може пък други да е напълнил, ще видим

  • 006 Anonimen 07.10.2021 16:04

    Аз се чудех защо този има торбички под очите. Мафията го използва за касичка. Сега може и да го очистят.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.