Свързани новини

01.10.2021 13:45

След седмица започва изплащането на средства за зимното почистване към Общините

Видян 1085 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От другата седмица общините ще започнат да получават средствата за зимното почистване. Това стана ясно след срещата между премиера Стефан Янев и Националното сдружение на общините, предаде Нова тв. Общата сума за всички общини е 47 млн. лв. До края на годината обаче ще бъдат получени само 25%. Останалите могат да бъдат заявени до края на януари.


За справяне с пандемията Общините получават 100 млн. лв. Те могат да бъдат изразходвани до края на 2022 година. Тези средства ще бъдат получени под формата на допълваща и компенсираща субсидия за дейности, свързани с ограничаване на последствията от COVID кризата.


Представителите на местната власт са обсъдили с вицепремиера Атанас Пеканов и възможностите за увеличаване на средствата в Плана за възстановяване за уличното осветление и неговата енергийна ефективност, заяви председателят на Сдружението и кмет на Велико Търново Даниел Панов. От следващата седмица започва обсъждането на Бюджет 2022, в който ще има много промени, посочи още той.


„Имахме конструктивен диалог, опитахме се да намерим решение. Ние сме длъжни и правим всичко възможно да създаваме условия за по-добър живот на всеки български граждани. Това са наши задължения и ние се стремим да откриваме добър диалог за постигане на това”, заяви той  и посочи, че подобни срещи ще се проведат още няколко пъти.


Най-важната тема според него е била за децентрализацията на общинските бюджети.


„Търсим варианти и възможности за най-доброто реализиране. Ние се подготвяме заедно с кметовете и министрите, които имат отношение по темата, да намерим точната формула, която да предложим на следващото НС, за да може най-после този проблем да намери законодателно решение и по този начин смятаме, че Общините още по-добре ще могат да откликват на желанията за подобряване на живота на гражданите, за възпитанието на техните деца и за правенето на бизнес”, обясни премиерът.


Обсъдени са и други важни теми, повечето от които финансови. Дискутирани са и начините за разпределяне на средствата от  Плана за възстановяване за последиците от коронавируса.


„Във връзка със зимното почистване, беше дискутирана тази част, за която общините отговарят. Беше дискутирана и финансовата част с министерството на финансите. Диалогът е открит, надявам се да продължим в същия дух”, добави Янев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева