Свързани новини

29.09.2021 09:32

Брюксел иска да спрем ТЕЦ-овете си до 5 г.: Вицепремиерът Пеканов

Видян 8617 пъти | Коментари 6
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„В голямата си част Планът за възстановяване е финализиран”, заяви пред БНР вицепремиерът Атанас Пеканов. „Проблематичните части са в сферите енергетика и върховенство на закона и правото и ще трябва да се решат в спешен порядък, за да може да бъде предаден”, изброи той.  Пеканов подчерта, че има разбиране в Брюксел, че „най-вероятно, да, ще се наложи един служебен кабинет да го предаде“.
Позитивния ефект той  вижда в това, че ще бъдат развързани ръцете на всички следващи правителства за провеждането на определени реформи. Напомняме, че настоящият вариант на документа е четвърти. „В плана ще има ясни цели до 2027 г.”, напомни Пеканов, но посочи необходимостта от задълбочен анализ и точна визия за ангажиментите на страната ни поне до 2035 г..
 „Крайно време е да се разделим с климатичните си илюзии – че всички тези неща ние сме ги подписвали, но няма да ги прилагаме”, посочи вицепремиерът по повод споразумения и документи, с които страната ни вече се е ангажирала. Включително по въглищните ТЕЦ-ове след преговорите 2011-18 г.
Той подчерта, че „сега много рязко ни се казва от Брюксел“, че до 2027 г. трябва да се извадят определени мощности, а големите инвеститори вече се интересуват дали там, където ще влагат парите си, е направена декарбонизация.
Пеканов подчерта, че тъй като в миналото при различни трансформации хората са се чувствали неподкрепени и излъгани, сега смятат, че това ще се случи отново. „Не можем да си кривим душата – във ВЕИ има по-малко работни места, отколкото в момента във въглищната индустрия. Затова трябва да намерим алтернативи… Да намерим възможности индустрията да се развива в региона.“
Вицепремиерът изтъкна, че ако цените на емисиите продължат да нарастват, производството на мръсна енергия ще става все по-неефективно.
Според Пеканов експертите трябва да изготвят няколко сценария за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 29.09.2021 10:53

    Нали не ни трябваха АЕЦ? Мръсната пачавра Кунева за собствения си ГЪЗ съсипа цял отрасъл. Къде е прокуРватурата? Башибозук ни управлява!

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което