Свързани новини

14.09.2021 09:51

Родителите ще избират между 3 вида ковид тестове за учениците

Видян 3102 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Родителите ще могат да избират между 3 вида тестове за коронавирус, с които да бъдат ежеседмично тествани децата им в училище. Това стана ясно от обясненията на служебния просветен министър проф. Николай Денков пред Би Ти Ви.

По думите му два от тестовете със сигурност са одобрени в България, за другия е нужно разрешение на здравните власти. Единият тест е т.нар. близалка - той действа на принципа на пуловете, като се събират близалките от целия клас и се проверява кой е положителен. Другият вид тестове са тези със слюнка, а третият - с клечка, с която всяко дете ще трябва да си бръкне в носа. Тестовете ще се поръчват от директора на училището и ще предоставят от РЗИ. Условието е обаче 90% от родителите да бъдат съгласни децата им да бъдат тествани веднъж на всяка седмица, след което да изберат и конкретния вид тест.

В момента върви кампания за скрининг на преподавателите, като 20 хиляди учители са заявили, че искат да бъдат тествани преди учебната година, коментира още просветният министър. По думите му малко над 30% от учителите са ваксинирани и малко над 20% са преболедували COVID-19. При учениците този процент е още по-нисък - едва около 2% са ваксинираните. "Не се справихме с ваксинирането на учители, защото има


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева