Свързани новини

19.08.2021 18:37

Фирмата на Гайтански получила ловната концесия срещу обещание да даде 15 млн. лв. след 15 години

Видян 5430 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Срещу обещание след 15 години да инвестира 15 млн. лв. в ловно стопанство "Искър" фирмата на Румен Гайтански - Вълка е спечелила конкурса за съвместно ползване на участъка край едноименния язовир. Новите разкрития съобщи в четвъртък в парламента Александър Дунчев, изп.-директор на Агенцията по горите, предаде Медиапул. През последната година фирмата на Гайтански е в епицентъра на серия от скандали по отношение на горското стопанство, след като стана ясно, че там е изградила и незаконни постройки. Дунчев обяви, че администрацията му е установила неизпълнение на клаузи в договора с въпросната фирма и предстои развалянето му.

"Фирмата е спечелила конкурса с обещание на 15-тата година от договора да даде 15 млн. лв. от общо 19 млн. лв. инвестиция", посочи Александър Дунчев в отговор на въпрос на депутата от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев. Панев първи преди година осветли казуса с незаконната постройка в ловното стопанство.

Дунчев допусна, че "вероятно е било целено предварително прекратяване на договора", каквито случаи е имало през годините.

През август миналата година от Югозападното държавно горско предприятие, към което е и въпросното стопанство, посочиха пред Mediapool, че ловното стопанство има 15-годишен договор с "Био Майнинг" за общи ловностопански дейности. Той е сключен от 23 юни 2016 г. за съвместна дейност с фирма "Био Майнинг" за осъществяване на ловностопански дейности в района на ДЛС "Искър". Процедурата за провеждане на конкурс е съгласно закона за лова и за целта е издадена заповед на 14.11.2013 г. на министъра на земеделието в кабинета "Орешарски" Димитър Греков.

Конкурсът е бил проведен с участието на 4 юридически лица, чиито представители са присъствали при отваряне на документацията. Това са били "Био Майнинг", "Интерпром", "КВП-Груп" и "Дарте Микс" по реда на класирането им. Договорът с фирмата победител е подписан на 23.06.2016 г., след като е приключила процедура по обжалване с влязъл в сила съдебен акт.

Върви се към прекратяване на договора

От думите на Александър Дунчев стана ясно, че администрацията му готви разваляне на договора с "Био майнинг". Той посочи, че частният партньор инвестира всяка година в стопанството 120 000 - 130 000 лв., докато горското стопанство по 400 000 - 600 000 лв. на година.

"Приходите за стопанството от съвместната дейност са между 100 000 - 200 000 лв., а са заложени целеви приходи от поне 340 500 лева. Неизпълнението на тази клауза ще е предпоставка за разваляне на договора", посочи Дунчев.

Три незаконни постройки

Още преди година стана ясно, че фирмата на Гайтански е изградила незаконна постройка в стопанството, за която самите горски твърдяха, че е ремонтирана работилница. На 17 юни, след повече от половин година размисъл, главният архитект на София Здравко Здравков издаде


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 20.08.2021 22:48

    Мъ, къв вълк е тоя циганор?, баси държавата!

  • 002 Тихомир Томов 19.08.2021 19:26

    Глутница хиени помага на вълк да извършва съвместна дейност с овца !

  • 001 затвор кога 19.08.2021 19:26

    Завършени престъпници. Така преди години Борисов развали договор с Гайтански за да уреди друг авер и СО, респективно всички столичани плащат 100 милиона неустойка. Както се казва и вълка сит и агнето цяло и Борисов с милиони рушвети в чекмеджето, а народа пие непрекъснато студени води и духа супата...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови