Свързани новини

12.08.2021 19:08

ВКС отмени присъдата от 4 г. затвор на Марешки

Видян 1968 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният касационен съд отмени четиригодишната ефективна присъда на лидера на Воля"Веселин Марешки и върна за ново разглеждане на Варненския апелативен съд делото срещу него и Красимира Колева за изнудване. Причината са допуснати съществени процесуални нарушения, предаде БНР. Припомняме, че в средата на ноември Апелативният съд потвърди 4-годишната му  ефективна присъда и той трябваше вече да бъде зад решетките. Парадоксален е фактът, че ВКС взе решение делото да бъде гледано след изборите, за да не попречи на политическите амбиции на Марешки.


Според обвинителния акт, през 2014 година Марешки и Колева се опитали да принудят бизнесмена Асен Миланов да им плаща наем от 10 000 лева за варненска пицария. Двамата първо бяха оправдани от Варненския окръжен съд, а след това осъдени от второинстанционния Апелативен.


След няколкомесечен размисъл върховните съдии  връщат делото, заради неясноти в присъдата, нарушения, свързани с показанията на Миланов и заради съмнения в безпристрастността на Апелативния съд във Варна.


При вземане на решението си съдебният състав изобщо не се е занимавал с жалбата на Веселин Марешки за несправедливо наказание.

А делото за организирана престъпна група?

От няколко години спецпрокуратурата води и дело за организирана престъпна група срещу Марешки. То бе отделено от делото за изнудване. Какво се случва с него обаче е дълбока тайна, пише Сега.

През 2017 г. Марешки и съпартийците му депутати от "Воля" Кръстина Таскова и Пламен Христов бяха обвинени в участие в престъпна група за изнудване. "Това дело, разбира се, е приоритетно за прокуратурата като всички дела, които се водят срещу лица с имунитет. Прокуратурата няма намерение да протака разследването, каквото твърдение вече чух от името на г-н Марешки, защото за нас е важно максимално бързо да съберем доказателствата и да предадем лицето на съд", обяви пред медиите в средата на юли 2017 г. тогавашният говорител на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Неотдавна "Сега" попита спецпрокуратурата дали това разследване е прекратено. Отговорът бе, че наблюдаващият прокурор е в отпуск и когато се върне, ще прецени дали да предостави информация.


Снимка: БГНЕС


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.08.2021 20:29

    Срещу колко ли е станала работата? Изриване на мафията и корупцията

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови