Свързани новини

12.07.2021 13:51

В България гласуваха, но проблемите не намаляват: Медии в Европа за вота

Видян 2649 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отвъд съобщаването на прогнозните резултати и липсата на ясно мнозинство редица медии в Европа коментираха парламентарните избори в България с очакване за неизвестност и възможни нови избори, но и промяна в българската политика. Особено внимание е отделено в германските, вероятно защото бившият премиер Бойко Борисов бе в добри отношения с канцлера Ангела Меркел и някои нейни критици свързваха с поддръжката на Берлин проблемите с демокрацията и върховенството на закона в София с обвиненията, че ГЕРБ е разчитала на европейските си партньори, за да им се представя като носител на стабилност. Случаят с доставката на маски в началото на пандемията само върна дебата в германската общественост.

"Дълбоките разделения в най-бедната страна"

"Противниците на Борисов се надяват да съставят правителство," пише "Зюддойче цайтунг", който изтъква, че новата партия на Слави Трифонов не е част от никое политическо семейство в Европарламента и оспорва "политическото статукво", като казва, че е "време за нещо друго" (точният лозунг, използван в кампанията, бе "Време е за друго"). Дори ГЕРБ да победи, шансът за съставяне на кабинет е малък насред критики от опонентите и от служебното правителство за много корупционни практики.

В. "Цайт" отбелязва, че правителството на малцинството изглежда като възможен сценарий и че партиите срещу статуквото вероятно ще имат около 112 от 120 места (всички реакции са публикувани, преди Трифонов да обяви, че ще предложи самостоятелно правителство).

"Неясно политическо бъдеще за България, отбелязва "Дойче веле" в кратката си дописка по темата. Не се стигна до разблокиране от задънената улица, в която се намира страната." Германската обществена телевизия А Ер Де, която нарича "Има такъв народ" популист (подобно на много друти западни медии), отбелязва, че резултатите подчертават "дълбоките разделения в най-бедната страна" в Европейския съюз и че след безрезултатните предходни избори назначеното от президента Румен Радев служебно правителство е разкрило много случаи на злоупотреби, корупционни практики и провали на правителството на ГЕРБ.

"В България гласуваха, но проблемите не намаляват"

"Твърденията за корупция може да са стрували на Борисов гласове," пише в сравнително подробния си (спрямо други германски медии) обзор "Франкфуртер Рундшау", като припомня масовите протести от миналата година и че "противниците обвиняват Борисов, че стои зад дълбоко корумпирана система на български олигарси", а това "мощно нарани образа му на борец за справедливост и ред". Говори се и за усилията на правителството да се справи с купуването на гласове и за схемите на предоставяне на подаръци за избиратели, от пари (между 10 и 25 евро) до дърва за огрев.

Заглавието съобщава, че "партньорската партия на Съюза понася още


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци